Könyvritkaságot ünnepeltek

2023.11.24. 15:00

Megérkezett Miskolcra a Budai Krónika

Miskolc - Az újranyomott változatból egy példányt a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár is megkapott.

Boon.hu

Részleteket is felolvastak a Budai Krónikából

Fotó: Ádám János

1473-ban, azaz 550 éve nyomtatták ki Budán, Hess András műhelyében a Budai krónikát. Az első Magyarországon nyomtatott dokumentum faximile kiadását a jubileum alkalmából készítették el az évfordulóra utalva 550 példányban.  

A II. Rákóczi Ferenc Könyvtár igazgatója Varga Gábor november 23-án vehette át Farkas Gábor Farkastól, az Országos Széchényi Könyvtár művelődéstörténészétől a 291. sorszámmal ellátott újranyomtatott kötetet.  

A jeles napon több érdekességet is megtudtunk a több mint fél évezrede nyomtatott könyv elkészítésének körülményeiről, valamint arról, hogy az eredetiből 10 példány maradt ránk, melyek Budapest mellett számos európai városban többek között Bécsben, Krakkóban, Lipcsében, Prágában, Párizsban és Szentpéterváron, sőt az Amerikai Egyesült Államokban is megtalálhatók.  

A 133 oldalas könyvritkaság Magyarország történetét dolgozza fel Hunyadi Mátyás koráig. A Chronica Hungarorum egyedülálló hasonmás kiadású példányát hamarosan a miskolci olvasók is megtekinthetik. Korábban egy  másik Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei település, Cserépfalu könyvtára kapott egy példányt az újranyomtatott Budai Krónikából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában