Természeti értékek

2023.11.06. 11:00

Gömörország barlangjai a Felvidék Házban

Gaál Lajos geológus-barlangász tart előadást november 8-án (szerdán) délután 5 órától Gömörország természeti értékei címmel a Felvidék Házban. (Miskolc, Rákóczi utca 2.)

Gaál Lajos barlangkutató és természetvédő, Rimaszombatban született, ott  járt alapiskolába és a magyar nyelvű gimnáziumba. Gyermekkorától kötődik a természethez. A Komensky Egyetem Természettudományi Karán végzett általános geológia szakon, majd a természetvédelemnél kezdett dolgozni. 1995-ig főleg Gömör és Nógrád természeti értékeinek kezelésén, szakmai véleményezésén, új természetvédelmi területek tervdokumentációjának elkészítésén, tanösvények létrehozásán dolgozott, majd 1995-től, amikor a természetvédelmi törvény minden barlangot védelem alá helyezett, a barlangok védelmét irányította. 2002-ben a barlangok a liptószentmiklósi székhelyű Szlovákiai Barlangok Igazgatósága hatáskörébe kerültek, ezért ott folytatta munkáját, mint a barlangkezelési osztály vezetője.

Kétszáz barlangot fedezett fel

2008-ban A Szlovák-karszt geodinamikájának hatása a barlangok fejlődésére című munkáját megvédve PhD tudományos fokozatot szerzett. Barlangkutatással önkéntes alapon 1972-től foglalkozott, amikor a Szlovák Szpeleológiai Társulat tagja lett, később pedig belépett a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulatba. 2004 és 2015 között a Nemzetközi Barlangtani Unió (UIS) pszeudokarsztos bizottságának titkári tisztségét töltötte be. Szlovákia területén mintegy 200 eddig ismeretlen barlangot térképezett fel, majd sikerült elsőként azonosítani és átkutatni a falenyomatbarlangokat, a vulkáni barlangokat és a magnezitben létrejött barlangokat. Eddig 480 tudományos vagy tudományos ismeretterjesztő munkája jelent meg nyomtatásban, ebből 4 önálló könyv és körülbelül 10 monográfia társszerzőkkel. Munkáját többször is elismerték. Ezek közül a legjelentősebbek a Szlovák Természetvédelmi és Barlangtani Múzeum emlékérme, Rimaszombat város díja, Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje, a környezetvédelmi miniszter díja, Szlovák Szpeleológiai Társaság arany plakettje.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában