Lengyelországban forgatott

2023.11.11. 10:00

Egy filmsztár kutya volt a miskolci könyvtár vendége (fotók)

Miskolc - Különleges programmal várta az érdeklődőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. Egy miskolci kutya az Egy vonaton utazó kutyáról című lengyel film főhőse Royal és gazdája, Zoltai Erika volt a könyvtár vendége. A páros számos kulisszatitkot osztott meg a jelenlévőkkel, melyeket képekkel is illusztráltak.

Póczos Nikolett

Nem csoda, hogy sikert aratott

Fotó: Ádám János

Már egy éve kutyabarát a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár, még sem volt még állatos program az intézményben, kezdte a program felvezetését Brézai Zoltán, az est moderátora. Egy kutya az Egy vonaton utazó kutyáról című lengyel film főhőse, Royal és gazdája látogatták meg a miskolci olvasókat és meséltek a filmkészítés kulisszatitkairól. A programra sok kisgyermekes család érkezett, akik hatalmas szeretettel fogadták a kutyát a könyvtárban. 

A négyéves, törzskönyvezett Royalt kölyökkorában vásárolta meg Erika egy tenyésztőtől, elsősorban kiállításra és másodsorban munkára, de az évek során a szerep felcserélődött. A filmesek kerestek egy hasonló kaliberű kutyát, a tenyésztő ajánlotta Royalt a lengyelek figyelmébe. A gazdi nagyon jelentős dolognak éli meg, hogy egy lengyel filmben egy magyar kutya szerepelhet, és az pont az ő kutyája. 

Royal váltótársa is itt volt

Zoltai Erika tőzsgyökeres miskolcinak vallja magát, a Miskolci Egyetem egészségügyi karán végzett, csak nemrég költözött el Fejér megyébe - munka miatt - de mindig szívesen jön vissza a borsodi vármegyeszékhelyre. 

Royal testvére nemrég szült egy almot, és most magukkal hozták az egyik kiskutyát, a 7 hónapos Jadét, aki a film folytatásában is fontos szerepet kap majd, ő lesz Royal váltótársa: a forgatás ugyanis nagyon megviseli a kutyákat. 

Hogy a magyar nézők mikor láthatják a filmet, erre a kérdésre nem tudja a pontos választ még Erika sem. Egyenlőre a lengyel mozikban döntöget nézettségi rekordokat, nagyon szeretik a lengyel nézők, és nagyon jó kritikákat is kapott. Egy nemzeti és egy nemzetközi díjat már be is zsebelt az alkotás.

Emellett van egy vonat Lengyelországban, ami a film plakátjaival van tele, és az én kutyám képével

– büszkélkedik a gazdi. És biztosította a jelenlévőket, hogy ez volt az első film, amiben a kutyája szerepelt, de nem az utolsó. 

Szívet melengető kapcsolat

A film egy szívbeteg kislányról szól és egy vasútállomáson kóborló kutyáról, valamint az ő szívet melengető kapcsolatukról. De számos kalandon megy keresztül a páros, és öt percenként váltják egymást a humoros és a megható jelenetek - árulja el Zoltai Erika. A film premierje szeptemberben volt, és akkor szembesült vele, hogy mennyire meg tudták ragadni az érzelmeket a film alkotói. Tavaly februárban már voltak kint Lengyelországban, de kitört a háború Ukrajnában, és arra a vasútállomásra érkeztek a menekültek, ahol a forgatás zajlott, ezért haza kellett jönniük - mondta. Majd 2022. júliusban és augusztusban mentek vissza,  akkor készült a film, két hónap alatt, megfeszített munkatempóval – meséli a gazdi. 

Erika is szerepel a filmben

Az alkotók elégedettségét mutatja, hogy a film forgatására is visszahívták Royalt és gazdáját. A nyelvi nehézségeken kívül még az időjárás is nehezítette a munkát. Érdekességként mesélte Erika, hogy például az éjszakai forgatásokat a kutyák jobban bírták, mint az emberek. Kapcsolatukról elmondta, hogy igazi szimbiózisban élnek a Royallal és most már Jádéval is, ezért az összes jelenetben Erika ott húzódik a háttérben, vagy éppen képtelen, kényelmetlen helyzetekben, melyeket kivetített képeken is megmutatott a hallgatóságnak. Látszólag a színésszel, valójában pedig vele kommunikált a kutya. Nevetve teszi hozzá, hogy valójában ő is szerepel minden jelenetben, ágy alatt vagy fal mögött. 

Erika egy nagy cégnél marketing vezető, és szabadidejében foglalkozik a kutyákkal és filmes szerepeikkel. Egyébként a főnöke kutyája, a Royal testvére, egészítette ki gondolatait. A beszélgetésen olyan érdekességek is kiderültek, mint például, hogy a 46 kilós, gyönyörű, fehér szőrű svájci fehér juhász kutya allergiás a csirkehúsra, ezért a filmben külön csak neki készítettek speciális rántott húst, amelyet kedvére ellophatott. Majd azt is megtudhatták a résztvevők, hogy sok csibészséget kellett csinálnia a kutyának a jelenetekben, pedig ő egy nagyon jól nevelt kutya.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában