Figyeljünk!

2023.11.17. 11:30

Egész évben veszély a szén-monoxid mérgezés Borsodban is

A nyílt égésterű fűtőberendezések használatához köthető a legtöbb mérgezéses eset.

Detzky Anna

Egy mentési szituáció. Fotónk illusztráció

Fotó: Bús Csaba

Egy hete szén-monoxid érzékelő jelzése miatt mentek ki a tűzoltók Miskolcon a Kiasavas egyik társasházához, ahol egy gázkazán miatt telt meg mérgező gázzal a levegő. Az időben történt riasztás és a lakók lélekjelenléte miatt senki sem sérült meg. Az esetről november 9-én adtunk hírt a Borsod Online-on. Ennek kapcsán utánajártunk, hogyan kerülhetik el a lakosok a hasonló eseteket.

Az érzékelő életet ment

„A hivatásos tűzoltókat jellemzően akkor riasztják szén-monoxid miatt, ha valahol megszólal a szén-monoxid-érzékelő. A vármegyében idén eddig harminchatszor kértek segítséget a mérgező gáz miatt, amiből megállapítható, hogy egyre többen használnak szén-monoxid-érzékelőt az otthonukban. Ennek hiányában tavaly négy ember szenvedett valamilyen szintű mérgezést, 2023-ban eddig sem sérülés, sem haláleset nem történt” – tájékoztatta szerkesztőségünket Dojcsák Dávid tűzoltó százados, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Fontos a karbantartás

Szakszerű fűtési rendszerek használatával és karbantartással csökkenthető a kockázat.

„Szén-monoxiddal összefüggő baleset azokban az otthonokban fordulhat elő, ahol nyílt égésterű tüzelő-, fűtőberendezést használnak. A mérgező gáz jelenlétét a legtöbb ember a fűtési időszakhoz köti, mert ilyenkor gyakrabban előfordulnak miatta balesetek. Azonban azokban az otthonokban, ahol nyílt égésterű, gázüzemű vízmelegítőt használnak a fürdőszobában, ott egész évben fennáll a szén-monoxiddal összefüggő baleset veszélye. A szén-monoxid veszélyes mennyiségű feldúsulása a lakásban alapvetően három okra vezethető vissza: nem megfelelő a nyílt lánggal égő berendezés műszaki kialakítása, vagy a levegő utánpótlás, illetve elmaradt a berendezések, az égéstermék elvezetők karbantartása, tisztítása. Tehát a balesetek kockázata csökkenthető a fűtési rendszerek szakszerű kivitelezésével, amelyhez elengedhetetlen a megfelelő levegő utánpótlásának biztosítása és a rendszeres karbantartás, tisztítás is. Utóbbi gyakorisága függ a használat módjától, gyakoriságától, a használt tüzelőtől és annak minőségétől is” – fejtette ki a tűzoltó százados.

_DAB8013
Fotó: Tóth Imre

Szellőztessünk gyakran!

A mérgezés tünetei nehezen felismerhetők, mert könnyű összetéveszteni betegségek tüneteivel.

„Amennyiben az otthonunk szellőzése, levegő utánpótlása nem megfelelő, a nyílt láng használata során egyre kevesebb oxigén áll rendelkezésre az égéshez, és szén-monoxid keletkezik, ami éghető gáz. Azonban a legnagyobb veszélyt az élettani hatásai jelentik. Ha a gáztűzhely huzamosabb ideig működött, szellőztessünk ki, amennyiben szén-monoxid-mérgezésre utaló jeleket tapasztalunk, kérjünk segítséget a 112-es segélyhívó számon! A szén-monoxid-mérgezés nehezen ismerhető fel, hiszen a tünetei - a rosszullét, a szédülés, a fejfájás, a hányinger és a fáradtság - könnyen összetéveszthetőek egyéb betegségek tüneteivel. A magas szén-monoxid-koncentráció esetén hányás, bénulás, ájulás és néhány percen belül halál is beállhat, ezért is javasolt a szén-monoxid-érzékelő használata. Minden olyan otthonban, ahol nyílt égésterű tüzelő-, fűtőberendezést használnak, ajánlott ilyen berendezést felszerelni. A megbízható érzékelők listája megtalálható a katasztrófavédelem honlapján” – javasolta a katasztrófavédelem szóvivője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában