Police Café

2023.11.15. 14:13

A bűnmegelőzés egyik ütőkártyája lehet a kommunikáció javítása

Miskolc - A Police Café módszerével, a romák, szociális szakemberek, és a rendőrség közötti kommunikáció zökkenőmentessé tétele céljából indult el a program országszerte.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Bujdos Tibor

Roma Police Café volt Miskolcon a Lyukói Közösségi Házban szerdán délelőtt, ahol a cigányság mindennapjai mellett szó volt jövőképről, valamint a vármegye legjellemzőbb kriminológiai jelenségeiről, problémáiról is. A témákat kötetlen beszélgetések formájában, csoportokban, témavezetőkkel elemezték a résztvevők.

A vármegyei rendőr-főkapitányságok közrendvédelmi és bűnmegelőzési osztályai, valamint a területi kisebbségi koordinációs munkacsoportok vezetői közösen végzik a Rendőrkávéházak szervezését országos szinten. A sorozat koncepcióját dr. Molnár Katalin, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának egyetemi docense és az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője, Oláh-Paulon László rendőralezredes dolgozták ki.

Már vannak tapasztalatok

Police Café, mint kommunikációs módszer 2014 óta létezik, a módszer hazai alkalmazása nagy számban 2020-tól indult. Eddig összesen 125 rendezvény volt országosan – mondta Polyák Ferenc rendőrfőhadnagy, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőrfőkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának főelőadója, a rendezvény moderátora. Ebben az évben Pintér Sándor belügyminiszter támogatásával vezették be, mint jó gyakorlatot a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőrfőkapitányság által kidolgozott Roma Police Café elnevezésű rendezvényt, és ennek országos kiterjesztése zajlik. Vármegyénkben ez az első alkalom – fejtette ki a főhadnagy.

Eddig is volt kapcsolat

Az eseményre a roma kisebbségi önkormányzatok képviselőit, vezetőit hívták meg, akikkel már eddig is volt kapcsolata a rendőrségnek. A cél, hogy hatékonyabbá tegyék a kommunikációt a két fél között, amelytől azt várják, hogy az együttműködés magasabbra szintre lép, erősödik a partneri viszony. A későbbiekben azt tervezik, hogy több ilyen rendezvényt is szerveznek majd, rendőrkapitányságokra lebontva vármegye szerte – ismertette Polyák Ferenc. A Roma Police Café lényege a kötetlen beszélgetés kávéházi hangulatban, de mégis bizonyos témákra fókuszálva. A problémák megismerése annak érdekében, hogy egyebek mellett a biztonság, közbiztonság növelésére találjanak megoldásokat. Hosszú távon a roma lakossággal való együttműködés javulását várják ettől – tudtuk meg.

Egységesíteni kell a kommunikációt

Közös érdek, hogy mindenki békésen tudjon nyugovóra térni. Az állampolgároké és a rendőröké egyaránt – hangsúlyozta Szerencsi Árpád rendőrezredes, a vármegyei rendőrfőkapitány rendészeti helyettese. A kommunikáció minden téren nagyon fontos, illetve egymás nyelvezetének a megismerése. A rendezvény pontosan arról szól, hogy ne beszéljünk el egymás mellett. Különböző helyekről jöttünk, más iskolai végzettséggel rendelkezünk, ezeket a különbségeket ki kell egyenlíteni. A Roma Police Café-ban ezért a rendőrség nagyon nagy lehetőségeket lát – tette hozzá az ezredes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában