Várják a válaszokat

2023.10.29. 10:00

Újraszerveződik az Öregdiák-hálózat a Miskolci Egyetemen

Az online kérdőív kitöltésében számítanak az egykori diákok aktivitására, amelyben több kérdésre is keresik a választ.

Fotó: ÉM

Professzionális alapon szervezi újjá Öregdiák-hálózatát (Alumni) a Miskolci Egyetem. Ehhez kapcsolódva egy mélyebb, anonim kutatás keretében szeretné felmérni az alumni közösség elvárásait. Az online kérdőív kitöltésében számítanak az egykori diákok aktivitására – írja az intézmény honlapja. Hozzátették: a felmérés készítői többek között olyan kérdésekre keresik a választ, hogy melyik évben, melyik szakon, milyen szintű képzésen vett részt az alumni, melyek számára a legfontosabb egyetemi hagyományok, tartja-e a kapcsolatot egykori évfolyamtársaival, mi jut eszébe legelőször a Miskolci Egyetemről, milyen alumni lehetőségeket venne igénybe, illetve milyen egyetemi szolgáltatásokat várna el. A felmérés eredményéről, valamint a vélemények által inspirált fejleményekről a későbbiekben számol be az intézmény. A kérdőív kitöltéséhez tartozó link az egyetem honlapján érhető el.

A világörökség részét képezik

Az öregdiákok jelentős része vett részt korábban a szellemi kulturális örökség részévé választott "selmeci diákhagyományokban". Az új örökség-elem korábban kerül fel az UNESCO szellemi kulturális örökség magyar listájára. Az egyetem őse, a Selmecbányai Akadémia, sok-sok diákszokás bölcsője volt. A selmeci diákhagyományok eredete a Selmecbányán 1735-ben alapított Bányászati Tanintézet, később Bányászati és Erdészeti Akadémia hallgatóihoz és hallgatói önszerveződéseihez kötődik. A hagyományok az intézmény Sopronba, majd Miskolcra költözése után is fennmaradtak, sőt további helyi elemekkel bővültek, és a mai napig élnek a soproni és a miskolci egyetemi hallgatóság körében. A külsőségeken túl azonban sokkal fontosabb az a belső tartalom, amit „selmeci szellemnek” nevezik, és amelynek legfőbb jellemzői a vidámság, a barátság, a közösségtudat, a hivatásszeretet, és a hazaszeretet. A selmeci diákhagyományok a régi, pozitív minták felelevenítése és továbbörökítése révén az oktatási intézményhez való erősebb kötődést is erősítik, és bensőséges kapcsolatot teremtenek a felsőbb évesek és fiatalabb társaik között. A hagyományoknak köszönhetően az intézmény mindig is ápolta az öregdiákokkal való kapcsolatot, azonban most még szélesebben szeretné kialakítani az intézmény korábbi diákjainak a kapcsolatát az egykori alma materükkel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában