Előadás a Csemadokról

2023.10.21. 12:00

Milyen jövő elé néz a felvidéki magyarság?

A Felvidék legnagyobb kulturális szervezetének tevékenységét, küldetését mutatja be a Felvidék házban Bárdos gyula

Boon.hu

A Csemadok országos elnöke, Bárdos Gyula lesz a miskolci Felvidék ház vendége október 25-én (jövő szerdán), aki beszél majd a magyarok számára sikertelenül zárult szlovákiai választásokról és bemutatja a Felvidék legnagyobb kulturális szervezetének tevékenységét, küldetését. 

A nagy múltú, 1949 március 5-én, Pozsonyban alapított kulturális szervezet, a Csemadok mozaik szó, a Csehszlovákiai Magyar Dolgozók Kultúregyesülete névből ered, amelyet alapításakor kapott.  A szervezet gondozásában kiadott hetilapot Fáklya néven 1951-ben alapították A hetilap 1957 és 1995 között A Hét címmel jelent meg. Az '50-es évek közepétől kezdődően hagyományt teremtve számos országos kulturális rendezvény alapjait rakták le, amelyek közül a  Zselízi Országos Népművészeti Fesztivál és a Gombaszögi Országos Kulturális Ünnepély több tízezer fős látogatottsággal rendelkezett. A szervezet elnevezését 1968-ban módosították először, kulturális tevékenységét ezt követően Csehszlovákiai Magyar Dolgozók Kulturális Szövetsége név alatt folytatta. Nevét 1990-ben Csehszlovákiai  Magyarok Demokratikus Szövetségére változtatták. Csehszlovákia  szétesése után elnevezését 1993-ban ismét módosították, ekkor vette fel a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség nevet. Hol tart ma, s milyen jövő elé néz a felvidéki magyarság legnagyobb kulturális szervezete, amelynek rendre lefaragják a nekik járó állami támogatás összegét? Erre is választkaphat majd a közönség a jövő szerdai rendezvényen, amely délután 5 órakor kezdődik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában