Jubileum

2023.10.15. 20:08

Huszadik születésnapját ünnepelte a Nyilas Misi Ház

A vasárnapi ünnepi istentisztelet a 29. Veczán Pál Egyházzenei Kórustalálkozó záróalkalma is volt egyben.

Ujlaki Attila

Fotó: Vajda János

Két napos rendezvénysorozattal ünnepelt a házigazda Miskolc-Belvárosi Református Egyházközség a számos értékes kulturális programnak is helyet adó 20 éves Nyilas Misi Házat. A programsorozat vasárnap egy 16 órától kezdődő hálaadó istentisztelettel zárult, amelyen Balog Zoltán református elnök-püspök hirdetett igét. Az istentiszteletet egyben a 29. Veczán Pál Egyházzenei Kórustalálkozó záróalkalma is volt egyben. Meleg Attila, a Miskolc-Belvárosi Református Egyházközség lelkipásztora a boon.hu-nak ismertette a Nyilas Misi Ház létrejöttét és annak fontosságát. 

„Még a múlt évezred végén Nt. Szabó Sándor lelkipásztor – gyülekezetének presbitériumával együtt – elhatározta, hogy a Miskolc–Belvárosi Református Egyházközség létrehoz egy fontos edukációs teret a templomkertjüktől és a Tiszáninneni Református Egyházkerületi Központtól délre eső szomszédos épületben, a nagymúltú Oroszlánossy-Tőrös házban, amit sikerült városunktól korábban megvásárolnia” – ismertette. Hozzátette: Szabó Sándor lelkipásztor az időközben létrejött Nyilas Misi Alapítvány elöljáróival együtt meghívásos építészeti ötletpályázatot írt ki a régi épület és annak bővítményében megvalósítandó program tisztázására.

Komoly tervezési munka előzte meg

„A tervpályázat célja az volt, hogy feltárja azokat az építészeti lehetőségeket, melyek a telekben és az épületben rejlettek. A pályázati kiírás – Rudolf Mihály elmondása szerint – középkori veretes református nyelvezettel közelítette meg a telek státuszát, az elvárt funkciók rendjét, a leendő épületben folyó élet fontosságát” – mondta. Rámutatott: a kézzel írott kiírást a tervező nem találta meg, de biztos, hogy annak helye lenne az egyházközség levéltárában, hogy hírt adjon arról az előző század végén még emberséges és optimista módról, amivel az építtető képviselője megfogalmazta a jövőbe vetett hitét, az épülést. „A kiíró tudatában volt annak, hogy a helyszín, Miskolc legősibb utcája, a valamikori Alsó-Papszer, a Szinván átvetett korabeli fahíd és a Czikó (a mai Kossuth) utca vonulatának északi oldalán van, a Nova Civitas Piac utcáján, a Budáról Rozsnyóra vezető belvárosi középkori átkötés útvonalán” – emlékeztetett.

Díjat nyert az épület

Azt is elmondta, hogy a rangos szakmai zsűrit Fekete György Kossuth-díjas belsőépítész (a Magyar Művészeti Akadémia későbbi elnöke) vezette, tagjai közt volt Ferencz István Kossuth-díjas építész, Iván Zoltán megyei- és Olajos Csaba területi főépítész. „Öt miskolci építész készített pályamunkát, akik közül Bede István pályaműve lett első díjas a romantikus kerthasználatra adott terve okán. A zsűri javasolta, hogy az eredményes pályázó dolgozzon együtt a második díjat nyert Rudolf Mihály építésszel, akinek az utcafronti épület emeletráépítési módja vált szerethetővé. Mivel Bede Istvánt a Pécsi Egyetem Építész Karának Városépítészeti Tanszéke ezidőben tanárnak hívta, így a vonatkozó engedélyezési tervet még közös munkaként jegyezték, a kiviteli terveknek viszont már csak Rudolf Mihály a Hadas Építész Iroda vezetője lett a főtervezője, aki miskolci mérnökök bevonásával valósította meg a végleges dokumentációt” – mondta. 

Arra is kitért, hogy a tervek alapján megépült ház 2004-ben első díjat nyert a műemléki hivatal helyi védettségű épületekre kiírt országos tervpályázatán, a dolog érdekessége azonban, hogy ez a hatóság korábban nem akarta engedélyezni az emeletráépítést, holott a tervezett épület mindkét oldalán magasabb szomszédos házak voltak. „A fenti elismerés a homlokzati ornamentika és festés, valamint a beltéri művészeti részletek kidolgozását is dicsérte, ellentétben az engedély kiadásának időszakában mondott véleménnyel, ami megkérdőjelezte a homlokzati díszítés létjogosultságát és a funkciók relevanciáját” – mutatott rá.

Fontos pont a közösségi életben

A Gyermek és Ifjúsági Missziós Központot a fiatalok hamar Nyilas Misi háznak nevezték el a fenntartó alapítvány után. „Az üzemeltetőnek nem az volt a szándéka, hogy kizárólag a református ifjúságot szólítsa meg, hanem a belváros és az oda beékelődő lakótelepi ifjúságnak kívánt alternatív hasznos időtöltést biztosítani média-ellenszélben. A fenntartó elképzelése az volt, hogy a fiatalok kikapcsolódás helyett bekapcsolódjanak valami lényeges tevékenység-sorozatba, közösségi létbe, kulturális miliőbe. Az elmúlt húsz év a fenti elképzelést igazolta” – húzta alá. 

Arra is rámutatott: a miskolci Nyilas Misi ház, a belvárosi templom rekonstrukciója és a Palóczy utcai felújított parókia több tablón szerepel azon a Pesti Vigadó béli kiállításon, ami október végéig tekinthető meg. „A leégetett Deszkatemplom, az avasi református műemlék templom – mint miskolci origó –; a tokaji, a rudabányai és a sárospataki református templomok makettekkel, relikviákkal, fotókkal és rajzokkal szerepelnek a tárlaton, melynek utolsó kísérőrendezvénye október 27-én 17.00 órakor Templomépítészet – reformáció címmel lett meghirdetve” – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában