Bölcsesség

2023.10.11. 10:58

Eszköz és fegyver a mesterséges intelligencia

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége közéleti fórumán járhatták körbe a miskolciak is az aktuális témát.

Boon.hu

Fegyver, vagy segítség?

„A mesterséges intelligencia az emberiséget szolgálja, mint Isten adománya, vagy egy önmagunk felé fordított fegyverrel van dolgunk?” - ezt a kérdést boncolgatta a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és a Kereszténydemokrata Néppárt országjáró programsorozatának 2023. október 5-i eseménye. A KÉSZ-fórum alkalmán Nacsa Lőrinc országgyűlési képviselő, Karacs Kristóf, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karának egyetemi docense, valamint Makláry Ákos, a KÉSZ elnöke voltak, akik a mesterséges intelligencia (MI) mindennapjainkra gyakorolt hatásait felvázolták. 

Régen az életünk része 

„Bölcsen és felelősségteljesen használjuk ezt az eszközt az emberiség javára! Ne visszaéljünk vele, hanem mindig tartsuk szem előtt az emberi értékeket és jogokat! Ne engedjük magunkat az mesterséges intelligencia által generált manipulációk által befolyásolni, hanem maradjunk hűek Istenhez és egymáshoz” – kezdte imádságával a találkozót Juhász Ferenc, a Mindszenti templom plébánosa, pasztorális helynök. 

„Akkor, amikor ma mesterséges intelligenciáról beszélünk, már egy bizonyos szintű mesterséges intelligenciára gondolunk, ami éppen most van kialakulóban. Ugyanakkor sokkal alacsonyabb szintű MI-k is léteznek, amik régóta az életünk részei” – emelte ki a fórum elején Karacs Kristóf. „Gondoljunk csak a mosógépünkre, vagy a helyesírás ellenőrzőre.” 

Képes tanulni, fejlődni 

A gépek öntudatra ébredése sok emberből félelmet váltana ki. 

„Az emberek intuitívak, van igazságérzetük és lelkük, de az MI öntudatra ébredhet-e” – vetette fel Makláry Ákos. 

„Ha azt értjük öntudatra ébredésnek, hogy az akaratunk ellenére másik irányba tud minket befolyásolni, akkor a válasz igen. Sajnos lehet egy olyan egészségtelen állapot, amikor már túl nagy befolyással lesz az életünkre” – hangsúlyozta Nacsa Lőrinc. 

„A kilencvenes években történt, hogy a sakkvilágbajnokot megverte egy gép, egy MI” – hívta fel a figyelmet Karacs Kristóf. „A sportolók szerint a sakkgépet másképp kell megverni, mint az embert, mert tőle csak logikus lépéseket várhatunk, de mit is jelent embernek lenni? Egy gép csak célfüggvénnyel tud tanulni, szemben egy emberrel, aki szabad akaratból. A probléma ott kezdődik, ha megengedjük a gépnek, hogy ő állítsa be a célfüggvényét.” 

Korlátozni, szabályozni kell 

A beszélgetőtársak mindezek nyomán egyetértettek abban, hogy van félnivalónk az MI életünkben betöltött szerepétől - hiszen leépülhetnek miatta a valós emberi kapcsolataink - de mégsem szabad démonizálni azt. Szintén veszélyforrás lehet, hogy nehéz eldönteni, hogy egy szellemi terméket az ember, vagy az MI állított-e elő. 

„A MI által elkészített anyagoknak szellemi tulajdonjoga igen problematikus kérdéskör, amin jelenleg is dolgoznak a jogászok – mutatott rá Karacs Kristóf. – Általában onnan lehet felismerni ezeket a szövegeket, hogy hosszabb választ ad egy kérdésre, mint amit az ember mondana, és sokkal alaposabb is.”
„Azt gondolom, szükség van rá, hogy törvényi keretet szabjanak, amiket országonként kell megalkotni. Magyarország példát mutat ebben. Van egy Mesterséges Intelligencia Koalíciónk, aminek több mint 400 tagja van” – mondta Nacsa Lőrinc. 

Végül a beszélgetést a résztvevői azzal summázták, hogy a mesterséges intelligencia az emberi munka gyümölcse, amelynek használatához mértékletesség, önkontroll és tudatosság szükséges. Nem társnak, nem mindenhatóként kell tekintenünk rá, hanem kellékként, amely nemcsak fegyver lehet, hanem egy olyan eszköz, amivel alkotunk és lehetőséget teremtünk a fejlődésre. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában