Ünnep

2023.10.05. 19:11

Elismerések a magyar tartalékosok napja alkalmából a miskolci katonáknak

A magyar tartalékosok napja alkalmából vármegyénk több tartalékos katonáját is elismerésben részesítette a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ). A tartalékosok, a díjakat dr. Alakszai Zoltántól, a vármegyei védelmi bizottság elnökétől vehették át csütörtökön a Kormányhivatalban.

Póczos Nikolett

Fotó: Ádám János

A honvédelmi miniszter és a vezérkari főnök ünnepi gondolatait Dr. Kresák Zoltán a MATASZ borsodi elnök helyettese olvasta fel. „ Egy eszközeiben modern, hightech, a modern a változó világ kihívásainak megfelelő ütőképes hadsereghez elszánt, bátor, jól képezett honvédekre is szükség van. A tartalékos állomány kiemelt jelentőséggel bír a honvédség életében, hiszen a hivatásos, szerződéses és tartalékos katonák együtt alkotják a Magyar Honvédség nagy családját. Az a célunk, hogy minden magyar ember számára biztosítsuk a legalapvetőbbet, a békét és a biztonságot. Október negyedikén a Magyar Tartalékosok Napján e közös erőfeszítéseink előtt tisztelgünk” – állt a levélben.

Majd a rendezvényt dr. Alakszai Zoltán Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye főispánja és egyben a vármegyei védelmi bizottság elnöke nyitotta meg. Ünnepi alkalomnak nevezte a napot, hiszen azokat ünnepeljük, akik életüket is hajlandóak áldozni a hazáért – mondta. Kossuth Lajost idézve kiemelte, hogy a honvédelem egy közös nemzeti ügy. Majd hangsúlyozta, hogy a béke és a biztonság megteremtése ma 2023-ban a legfontosabb. 

Folyamatos kihívásoknak kell megfelelni

„Szerencsére Magyarországnak nincs fegyveres konfliktusa, de ha körülnézünk a világban láthatjuk, hogy minden pillanatban készen kell állnunk. 2010 előtt összesen 17 ember szolgált tartalékosként a Magyar Honvédség kötelékében, ma pedig ennek ezerszerese, tizenhét ezer tartalékos - érzékeltette Dr. Alakszai Zoltán. „Tehát egész jól állunk, de egy pillanatra sem állhatunk meg, mert folyamatos kihívásoknak kell megfelelni” – mondta. Majd hozzátette, hogy „olyan embereket tüntetünk ma ki, akik civil életük mellett vállalnak többletfeladatokat a haza védelméért”. Majd a MATASZ híd tevékenységét emelte ki a civil társadalom és a katonaság között.

Dr. Kresák Zoltán a MATASZ borsodi elnök helyettese elmondta, hogy második alkalommal adják át az emlékplakettet a Kormányhivatalban, ezért köszönettel tartozik a Védelmi Bizottság elnökének. Majd elmondta azt is hogy húsz jelöltből választották ki azt a hét személyt, akit ma kitüntettek, négy aktív tartalékos katonát és 3 civil személyt. Dr. Kresák Zoltán hozzátette, ebben a rendszerben mindenki megtalálhatja a maga helyét, fiatal, idős, nő vagy férfi egyaránt.

Kitüntetésben részesültek a Magyar Honvédség 2.vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 10. Területvédelmi Zászlóalj katonái:

Kövesdiné Földi Lilla, a MATASZ Nagybarcai szervezetének alapító tagja, a Magyar Tartalékosokért Emlékérem ezüst fokozatát vehette át

Lehoczki Martin szakaszvezető a Magyar Tartalékosokért Emlékérem ezüst fokozatát vehette át

Molnár Sándor őrnagy a Magyar Tartalékosokért Emlékérem arany fokozatát vehette át

Nagylaki Bence ött.hadnagy a Magyar Tartalékosokért Emlékérem arany fokozatát vehette át

Papp Krisztina ött.hadnagy a Magyar Tartalékosokért Emlékérem arany fokozatát vehette át

Szabóné Tóth Julianna Judit Boldva polgármestere a Magyar Tartalékosokért Emlékérem arany fokozatát vehette át

Orosz Csaba a Boldvai Katonai Hagyományőrző Egyesület elnökének távolléte miatt Szabóné Tóth Julianna Judit vette át a Magyar Tartalékosokért Emlékérem ezüst fokozatát

Az ünnepség végén Gulyás László MH. 2.vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 10. Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka köszöntötte a díjazottakat. Mint elmondta, nagyon büszke, hogy ez a zászlóalj rendelkezik a legtöbb tartalékos bajtárssal, ők alkotják a zászlóalj dandárját. A tartalékosok hozzáállása példaértékű, hiszen ők családos emberek és a munkájuk mellett, szabadidejükben szolgálják a hazát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában