Ön tett az ősz kezdetén fogadalmat?

2023.09.06. 07:00

Szeptember lehet az új évkezdet

A felnőttek számára a "fogadalmak" ez az új tanév megfelelője, a lehetőség, amikor újraalkothatják magukat.

Pap Gyula

Szeptemberben egy időre megtelnek az edzőtermek

Fotó: MW

Az évszakváltások közül talán a nyári/őszi választóvonal az, ami a legtöbbünket mélyen érint, és pontosan megvan a pszichológiai oka annak, hogy miért hat ránk oly erősen ez a fordulópont. 

A változás szele

A tanulmányok szerint ősszel megnő a fogyókúrás programokra való jelentkezés, valamint a karrierépítéssel kapcsolatos online keresések száma. Egyértelmű, hogy változás van a levegőben, de miért? Pócsi Orsolya klinikai szakpszichológust kérdeztük.

- Szeptember hónap minden évben az évszakok közötti átmenet időszakát jelenti, amikor a nyár lassan átadja helyét az ősznek. Az évszakok körforgásának megfigyelése emlékeztet bennünket az idő múlására és az életünk folyására. A hűvösebb esték és a levelek lassan elszíneződő fái mind emlékeztetnek minket arra, hogy az idő múlik, fordulóponthoz értünk, és új időszak következik. A változás ebben az időszakban gyakran elgondolkodtat minket az életünkben elért eredményeinkről és céljainkról. Az ősz a természettel való kapcsolódás, a nagy séták és kirándulás időszaka is lehet. A természet közelsége stresszcsökkentő hatással bír, és segíthet az érzelmi egyensúly megőrzésében. Az ősz egyfajta megújulás lehetőségét hordozza magában. Az újévi fogadalmakat sokan szeptemberben teszik meg újból, és a hűvösebb időjárás miatt is könnyebb lehet új tevékenységekbe belevágni. A szeptember rengeteg lehetőséget rejteget magában az új kezdetekre és a személyes növekedésre. Ebben az időszakban érdemes elgondolkodni az elmúlt időszak eredményein és a jövőbeli terveken, miközben élvezzük az ősz szépségeit és az új kihívásokat – javasolja a szakember.

Pócsi Orsolya
Fotó: ÉM

A szeptember az újrakezdés és a megújult motiváció népszerű időszaka tehát, mégpedig egy olyan dolog miatt, amit a viselkedési közgazdászok „újrakezdési hatásnak” neveztek el – írja a noklapja.hu. Egyszerűen fogalmazva, ez az elv azt sugallja, hogy új szokásokat kialakítani, vagy a meglevőket megváltoztatni a természetes átmeneti időszakokban a legkönnyebb. Az újrakezdést jelezheti egy olyan alkalom, mint a születésnap, vagy egy olyan időbeli mérföldkő, mint adott hónap elseje. Az évszakok változása is tiszta lapot jelenthet. Az új hét, hónap vagy év kezdetét arra használjuk, hogy a múltbeli viselkedést magunk mögött hagyjuk. A felnőttek számára az "újrakezdés" tehát az új tanév megfelelője, a lehetőség, amikor újraalkothatják magukat.

Kérdések magunkhoz szeptemberben:

Mi működik most a legjobban az életemben/munkámban/kapcsolatomban/vállalkozásomban?

Milyen kulcsfontosságú intézkedésekre vagy projektekre szeretnék összpontosítani a következő negyedévben?

Mit szeretnék még elérni idén, amit még nem kezdtem el?


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában