Kitartanak

2023.09.03. 14:06

Negyven év után sem adják fel

Jubileumi ünnepséget rendez a megszűnt Vörösmartyból ismert Baross Gábor Nyugdíjas Klub.

Detzky Anna

Jubíleumi ünnepség

Fotó: olvasónk

Az összetartó szépkorú társaság vasutas múltját már csak a nevében őrzi, de mára inkább a kultúra berkein belül érzi otthon magát. Bár egyelőre mindössze átmeneti helyük van, igazán nagyszabású születésnapi rendezvényre készülnek. A műsoros jubileumi ünnepség 2023. szeptember 12-én, kedden 10.30-tól a miskolci városháza dísztermében lesz. Közreműködik a Tapolcai Kerek Kórus, a Miskolci Vers­mondók Baráti Köre és Bari Gábor költő.

A barátság a céljuk 

– Kizárólag nyugalmazottvasutas-klubként indult a közösség, de aztán megalakulásunk helyszínén, a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház környékén élő idősek közül többen szerettek volna csatlakozni hozzánk – idézte fel számunkra Szabóné Nagy Júlia, a miskolci Baross Gábor Nyugdíjas Klub vezetője. – Erre mi nyitottak voltunk, aztán bővült a kör más szépkorú miskolciak felé is. Az utóbbi időszakban már szinte csak a korábbi fenntartónk, a Vasutas Országos Közművelődési és Szabadidő Egyesület (VOKE) maradt az egyetlen kapocs a vasutas múltunkhoz. A társaság jelenlegi célja, hogy jó barátságok szövődjenek. A többség érdeklődéséből kifolyólag főként irodalmi műsorokat, kirándulásokat szervezünk.
A meghívott vendégeiket hozzájuk illő versekkel, énekkel fogják köszönteni.

Műsor és visszatekintés 

– Izgatottan és örömmel készülünk a születésnapi ünnepségünkre klubtagjaink, énekes és versmondó barátaink közreműködésével. Azt gondolom, hogy 40 év hosszú idő egy közösség életében, különösen úgy, hogy folyamatosan működtünk. Szeretnénk egy kis visszatekintést is nyújtani a fontosabb eseményekről. Például az elmúlt öt év kirándulásainak fotóit fogjuk kivetíteni. Bari Gábor költő, aki szintén klubtagunk, pedig írt egy verset a legemlékezetesebb ­túráinkról. A testvér-vasutasklubokat Szabó Lőrinc vasutas versével üdvözöljük majd. Miskolc vezetőit pedig Holló József, Miskolc című versével. Legvégül természetesen a torta és a pezsgőzés sem maradhat el – árulta el a klubvezető.

Összekovácsoló gondok 

Nagy rendezvényeik számára keresnek helyszínt jövő februárig. 

– Hálásak vagyunk érte, hogy a jubileum helyszínét ingyen rendelkezésünkre bocsátotta az önkormányzat. Körülbelül 80 fő részvételére számítunk. Azáltal, hogy megszűnt a Vörösmarty, nemcsak új helyet kellett keresnünk, de a fenntartónkat is elvesztettük. Mivel nem egyesületként működünk, így nem tudunk pályázni sem. Bár a Szentpéteri kapui József Attila Könyvtárban kaptunk helyet, de az energiaválság miatt télen zárva volt a könyvtár, nyártól pedig felújítás miatt tart zárva az épület. A Társadalmi Egyesületek ­B.-A.-Z. Megyei Szövetségénél (TESZ) a Soltész Nagy Kálmán utcai székházában egy 30-35 fő befogadására alkalmas, nem túl nagy teremben tudjuk megtartani havonta egy alkalommal a klubnapjainkat. Komolyabb rendezvényeinket – versmondó találkozó, karácsony, magyar kultúra napja, farsang – azonban egészen februárig valószínűleg törölnünk kell. Ugyanis csak a klub össztagsága 45 főből áll. Mégis azt veszem észre, hogy a nehézségek inkább összekovácsolják a közösséget, mindenki szeretettel jön az alkalmakra – osztotta meg Szabóné Nagy Júlia. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában