Új lakó

2023.09.06. 12:12

Bölényborjút hozott a gólya a Miskolci Állatkertbe

A Miskolci Állatkert európai bölény csordája az idei évben is gyarapodott egy borjúval.

A miskolci bölénygyerek

Forrás: Miskolci Állatkert

Az egyhónapos borjú egészségesnek tűnik és jól fejlődik. Anyja gondosan óvja, rendszeresen igyekszik az emberektől távolabbra vezetni utódját, de szerencsére a csapat többi tagja is befogadta az új jövevényt.

Szülő és kicsinye
Forrás: Miskolci Állatkert

Európa legnagyobb termetű szárazföldi állata, az európai bölény (Bison bonasus) az állatkertek fajmegőrzési törekvéseinek egyik ikonikus példája. A 20. század elején egyetlen vadon élő európai bölény sem maradt már a természetben, kizárólag néhány európai állatkertben maradt fenn egy maroknyi állományuk. Így az európai bölény volt az első faj, melynek állatkertekben élő egyedeit törzskönyvben rögzítették, és megkezdődött a tervszerű tenyésztésük. A megmentésükre létrejött Nemzetközi Bölényvédelmi Társaság éppen 100 évvel ezelőtt, 1923-ban alakult meg. A hatékony munka eredményeképpen ma már újra több ezer európai bölény él szabadon, és több száz az állatkertekben.

A bölény família
Forrás: Miskolci Állatkert

A Miskolci Állatkert bölénycsordája az újszülöttel együtt nyolctagúra gyarapodott. 

A borjú egyelőre még anyatejjel táplálkozik, de hamarosan elkezdi kóstolgatni a felnőttek takarmányát is. A mintegy 9 hónapos vemhesség után világra jött kis nőstény borjú felnőtt korára akár 700 kilogram testsúlyú is lehet, ivarérettségét pedig 3-4 éves korára éri el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában