Gondolta volna?

2023.08.16. 11:31

Ezen múlik, hogy kinyitják-e a Diósgyőri Tanuszodát

Tavaly decemberben az energiválságnak esett áldozatul a miskolci úszásoktatásban komoly szerepet betöltő intézmény.

Szaniszló Bálint

Tavaly december 1-je óta ez a ceti jelzi a helyzetet

Fotó: Ádám János

"A városi stadion mellett megtalálható Diósgyőri Tanuszodában elsősorban az úszás- és vízilabda sportágak utánpótlás nevelése folyik. Itt tartják az iskolai osztályok kötelező úszóóráit. Ezen kívül igénybe vehető közönségúszás, egyéni úszásoktatás tanfolyamok keretein belül, és szauna is van." A vármegyeszékhely internetes honlapja, a miskolc.hu ezt a leírást adja a diósgyőri fedett uszodáról. De ezek a mondatok már hosszú hónapok óta nem érvényesek, hiszen az intézmény kapuján - képletesen szólva - lakat lóg.

Cetli lóg az ajtón 

Nagyon sok miskolcit az uszodához érkezve érte a nem csekély meglepetés: az úszásoktatásban fontos szerepet betöltő Diósgyőri Tanuszoda ajtaja zárva volt az elmúlt esztendő utolsó hónapjának első napján, és rajta a következő felirat díszelgett: „Tájékoztatjuk vendégeinket, hogy a megemelkedett energiaköltségek hatásai miatt a Diósgyőri Tanuszoda december 1-jétől határozatlan időre zárva tart. Kérjük szíves megértésüket!”

A tavaly ősszel beütő energiaválság kapcsán Miskolcon az első döntések az intézménybezárásokról még október elején születtek meg, és ezek a város sportlétesítményeit is érzékenyen érintették. Akkor is szó esett már arról, hogy a diósgyőri uszoda is áldozata lehet a megemelkedett energiaköltségeknek, de biztató jelnek vélte mindenki, hogy - a hírekkel ellentétben - a létesítmény nyitva maradt, és az úszásoktatás is folytatódott benne. Ezért volt igazi meglepetés a december 1-jén az ajtón díszelgő felirat.

Csak egy maradhatott nyitva 

Az okokról akkor megkérdeztük a városi önkormányzat sajtó osztályát. Megtudtuk, hogy a miskolci uszodák azért maradhattak tovább nyitva, mert a városvezetés az illetékes szaktársával, a Honvédelmi Minisztériummal egyeztetett ezen intézmények esetleges támogatásáról. 

A Kemény Dénes Sportuszoda esetében meg is született a minisztérium döntése, és 70 millió forinttal támogatták az intézmény tavaly év végéig tartó üzemeltetését. A kormányzati szerepvállalásra a megemelkedett rezsiárak miatt volt szüksége az uszodának. Aztán erre az évre is érkezett hasonló működési támogatás.  
A támogatás azonban csak egy uszodára vonatkozott, sőt kikötés volt, hogy 30 kilométeren belül csupán egy ilyen sportintézmény kaphat kompenzációt. Miután a diósgyőri uszoda így nem kaphatott állami segítséget, így december 1-től bezárt.

Támogatást vár a város 

A helyzet a Diósgyőri Tanuszoda környékén azóta sem változott, így újabb kérdéssel fordultunk a városháza sajtó osztályához. Arra voltunk kíváncsiak, van-e esély és mikor az uszoda újranyitására.   

A következő választ kaptuk: "Jelenleg a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkárságának válaszára várunk, ugyanis Miskolc városa az államtitkárságtól kért segítséget a Diósgyőri Tanuszoda megemelkedett energiaköltségeinek finanszírozásához. Ezen válasz függvényében születik döntés az újranyitásról." 

A válaszban hozzátették: "A városban jelenleg három hely is van - Kemény Dénes Sportuszoda, a selyemréti és a tapolcai strandfürdő -, ahol úszásra alkalmas medence található.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában