Kánikula

2023.08.27. 16:55

Van, aki árnyékba bújt, mások vízzel hűtötték magukat

Magunkra és állatainkra is jobban kell figyelnünk a kánikulában.

Nagy-Hankó Krisztina

Erre az időre szokták mondani, hogy kutyameleg van

Fotó: Ádám János

Az augusztus vége idén jó forróra sikerült. Habár néhány nap múlva kezdődik az iskola, egyáltalán nincs szeptemberi hangulat, sőt inkább a nyár kellős közepére emlékeztet a kánikula. Szombaton és vasárnap is elérte a 36 fokot a hőmérséklet Miskolcon, és a vármegye több településén is. A meteorológusok figyelmeztetést adtak ki, harmadfokú hőségriadót hirdettek. A legmelegebb órákban enyhülést csak vízparton, strandon, vagy az erdőben, a fák árnyékában lehet találni, esetleg egy légkondicionált helyiségben.

Hideg zuhany, szalmakalap

Megkérdeztünk néhány embert, hogyan vészeli át ezeket a napokat, milyen praktikái vannak. 

A bükkzsérci vadásznapon szombaton főzőversenyt rendeztek, a bogrács mellett állva biztosan még inkább megterhelő volt a közel 40 fokos hőséget elviselni. Tóth Katalin, a Forróért Baráti Társaság tagja részt vett a töltött káposzta elkészítésében. Elmondta, hogy reggel, amikor kezdték a főzést még nem volt gond, kellemes meleg volt. Aztán délelőtt 10 órától már egyre feljebb ment a hőmérséklet, megfájdult a feje és a vérnyomása is fölment, ezért úgy döntött, hogy egy hideg vizes zuhanyt vesz a lánya közeli házában. Ez használt. Ezen kívül egész nap a fején van a szalmakalap, sok vizet iszik, semmilyen édes levet, csak vizet – emelte ki Kati (aki azt kérte, így szólítsuk).

Vizes törölköző, hűtött üdítő

Ugyanezen a rendezvényen az egyik büfést is megkérdeztük, mit tesz, ha nagyon melege van, mi a módszere. Szilágyi Péter, a Holló Falatozó vezetője azt mondta viccesen, hogy a nap végén majd legurít egy jó hideg csapolt sört. A büfékocsiban pedig nyitva az ajtó, megy a páraelszívó, mindössze ennyit tud tenni a meleg ellen. Az egyik vásárlóját, Zoltánt is megszólítottuk, aki vizes törölközővel a nyakában járkált. A fiatal férfi jégkrémmel, hideg üdítővel próbálta enyhíteni a meleget és elárulta, hogy amint száradni kezd a törölköző, azonnal megy és vízbe mártja.

Kutyameleg volt, magas lihegésszámmal

A kánikula nem hagyott alább vasárnap sem. A Fidela Gazdiképző Kutyaiskola megnyitó rendezvényén, Görömbölyön, a Farkasverem Lovasközpontban jártunk, ahol sok lihegő kutyus mellett a gazdik is erősen keresték az árnyékot. Szekeres Zsuzsa, a lovasközpont vezetője családjával és Dinivel, a kutyussal jött el az eseményre. A kutyával szoktak lovagolni az erdőben, olyankor minden pocsolyába belecsobban, amit út közben talál, otthon pedig megmártózik a medencében, úgy hűti magát.

A kutyának mindig biztosítani kell az árnyékot, ha tűzi a nap a kutyaházat, ott nincs jó helyen az állat ilyenkor – mondta Leiterné Cseke Alexandra, a Fidela Gazdiképző vezetője. Ha gödröt ás az udvaron, azt is azért teszi, hogy belefeküdjön és hűtse magát, ezért ne büntessük meg! - hívta fel a figyelmet Alexandra. Friss vize legyen mindig, és egy pancsolót is csinálhatunk neki, vagy meg is fürdethetjük – tette hozzá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában