Bölcsőde

2023.08.21. 17:18

Több a férőhely Szirmabesenyőn, de még így sem elég

Új csoportszobával bővült a Szirmabesenyői Pöttömke Bölcsőde. A nagyközség csaknem 110 millió forintos támogatást nyert a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán.

Nagy-Hankó Krisztina

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő és Bodnár Krisztián Szirmabesenyő polgármestere

Fotó: Bujdos Tibor

A Szirmabesenyői Napsugár Óvoda tagintézménye a Pöttömke Bölcsőde 12 éve nyitotta meg kapuit két csoporttal, huszonhat gyermekkel. Akkor egy korszerű, minden igényt kielégítő intézménnyel gazdagodott a település – mondta Bodnár Krisztián, Szirmabesenyő polgármestere. Hozzátette: 2019-ben azonban már a megnövekedett igény miatt azon gondolkoztak, hogyan lehetne bővíteni. 

Kiegészítés kellett 

Először 85 millió forintot nyertek el, majd a megnövekedett építőanyag árak miatt 24 és fél millió forintos kiegészítésre pályáztak, így lett a projekt végül egy közel 110 milliós beruházás. Most már negyven gyermeket tudnak fogadni és három fővel bővült a dolgozói létszám is. Szirmabesenyőben folyamatosan növekszik a lélekszám, így jelenleg is vannak olyan családok, amelyek várólistán vannak kisgyermekük bölcsődei elhelyezésére várva – jegyezte meg a polgármester. 

Nem csak a családok, a befektetők is vonzónak tartják 

Két évvel ezelőtt bővülő óvodai férőhelyekről számolhatott be a településen, most pedig 14 új bölcsődei helyről – emelte ki Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselője. Az, hogy ennyi kisgyermek van, azt mutatja, hogy Szirmabesenyő vonzó település, amely folyamatosan fejlődik és szívesen költöznek ide az emberek. A több, mint egy évtizeddel ezelőtti állapothoz képest hatalmas változáson ment keresztül. Ma már nem munkanélküliség, inkább munkaerőhiány van – fogalmazott az országgyűlési képviselő. 

Helyben szeretnék elhelyezni a kicsiket 

Az itt élő családok - a munkába visszatérő szülők - számára nagyon fontos, hogy helyi óvodába és bölcsődébe járjon a gyermekük - hangsúlyozta Rácz Csilla intézményvezető. A bővítéssel további egy csoportszobát építettek a már meglévő épülethez, a hozzá tartozó kiszolgáló helyiségekkel, fedett terasszal együtt. Immár negyven családnak jelent ez segítséget – fűzte hozzá az intézményvezető. Az önkormányzat további anyagi támogatást nyújtott ahhoz, hogy nem csak az épület, hanem a játszóudvar is megújulhatott, illetve egy külön bejáratú parkolót is kialakítanak a bölcsődébe autóval érkezők számára.

Évek óta várták ezt a pillanatot, amelyet Szirmabesenyő legkisebb lakóinak érdekében álmodtak meg – mondta Szarkáné Pásztor Anita a bölcsőde szakmai vezetője. Hozzátette: nem csak kívülről újult meg az épület, hanem jelentős változás történt a belső térben is, így nyár elejétől már 40 gyermeket tudnak elhelyezni az intézményben húszhetes kortól három éves korig.

Az ünnepi beszédeket követően a megújult épületet a történelmi egyházak helyi képviselői megáldották, illetve megszentelték.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában