Évforduló

2023.08.26. 11:04

Megalakulásuk százötven éves évfordulóját ünnepli ma a miskolci tűzoltóság (fotók, videó) (Frissítve)

Az ünnep alkalmából programokat szervezett szombatra a Miskolci Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság.

Koszorúzással indult az ünnepi programsorozat a Szent Flórián téren

Fotó: Ádám János

A miskolci tűzoltóság megalakulásának százötven éves évfordulója alkalmából szervezett eseménysorozat szombaton utolsó programjához érkezett. A Miskolci Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság Dózsa György úti laktanyája előtt a Szent Flórián téren 8-tól 16 óráig veterán-tűzoltóautó-kiállítás  látható, illetve leleplezték a tűzoltóság falán található emléktáblát, valamint megkoszorúzták az elhunyt bajtársak emlékét őrző kopjafát.

Tisztelgés a hősök előtt

„Most, hogy másfél évszázad történelme előtt tisztelgünk, még inkább közelebb érezzük elődeink emlékét, értékeljük cselekedeteiket, hitvallásukat tovább vihetjük” – mondta ünnepi beszédében Dócs Róbert tűzoltó ezredes. A tisztelet és a hála mellett köszönetet kell mondani azoknak a tűzoltóknak, akik ma is elődeik útját járva kellő alázattal, tisztességgel, becsülettel és bátorsággal teszik azt, amit esküjükben vállaltak. Hozzátette: az emléktábla hirdesse a miskolci tűzoltóság nagyszerű múltját és jelenét, merítsen erőt belőle a csüggedő, nyerjen bátorítást a bizonytalankodó.

Lokálpatrióták alapították

A „Miskolczi Tűzoltó Egylet” 1873. augusztus 31-én alakult meg. Igyekeztünk megjeleníteni az emléktáblán azokat a lokálpatriótákat, akik óriási részt vállaltak a tűzoltó egylet megalakításában – tudatta Bajnok István tűzoltó alezredes, a Miskolci Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka. Ők kiváltképpen érezték ennek jelentőségét, hiszen azelőtt 30 évvel, 1843-ban leégett Miskolc épületeinek nagy része, 14 év kellett a teljes újjáépítéshez. Az egylet azonban már biztonságot adott a városnak – fűzte hozzá.

Látványos felvonulás a miskolci belvárosban

Az emléktábla avatása után az ünneplők megkoszorúzták a kopjafát. A megemlékezés virágait a tűzoltó szervezetek mellett Miskolc, valamint a vármegye vezetői, országgyűlési képviselők is elhelyezték. Továbbá Kassa és régiója tűzoltóságának képviselője is. A résztvevők ezt követően felsorakoztak a belvárosi felvonuláshoz, amelyen a különleges veterán járművek és tűzoltóautók előtt a mazsorett csoport és tűzoltózenekar kísérte a felvonulókat. 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában