Újra itt vannak!

2023.08.04. 13:00

Mutatjuk, hol tűntek fel a medvék a Bükk mellett (videó)

Egyre gyakoribban a medveészlelések vármegyénkben. Múlt héten kettő is volt.

Detzky Anna

Közelkép a vendégről

Fotó: BNPI

Viszonylag nagytermetű medvét rögzített a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) működési területén egy kameracsapda  július 24-én hétfőn. Az állatról készült felvétel bárki számára elérhető a BNPI YouTube-csatornáján. Látható rajta, ahogy a hatalmas állat békésen ballag éjszaka egy szélesebb erdei úton – számolt be honlapján a BNPI.

- Szintén a múlt héten július 29-én, szombaton túrázók észleltek medvenyomot a Bükk-hegység központi részén, Szilvásvárad községhatárában, de a nyom gazdáját nem látták. A helyszínt a BNPI Természetvédelmi Őrszolgálata ellenőrizte és megerősítette, hogy valóban medve járt arra.

Már egy éve itt élnek

Az észlelések kapcsán a nemzeti park megosztotta, hogy már több mint egy éve találnak életjeleket a barnamedve folyamatos jelenlétéről a Bükkben. Továbbá megállapítható, hogy a faj képviselői az Upponyi-hegység területén is mozognak. Viszont a BNPI állítása szerint az erdőjárók ez alatt az egy év alatt nem jelezték közvetlen találkozásukat a barna bundás nagyragadozókkal. Ez arra utal, hogy a vármegyénkben tanyázó medvék kerülik az ember közelségét.

 

Arra kérik a túrázókat, hogyha barnamedvével találkoznak, vagy a jelenlétére utaló jeleket vélnek felfedezni, először mindig a nemzeti park igazgatóságával vegyék fel a kapcsolatot. Ugyanis pontos – helymeghatározással, fotóval alátámasztott – bejelenés esetén megvizsgálják a helyszínt. A BNPI központi ügyeleti telefonszáma: 06-30-861-3808. 

A medvékkel kapcsolatos helyes viselkedésről korábban részletesen beszámoltunk:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában