Szerencs ünnepe

2023.08.21. 12:43

"Ki kell állni országunkért, hazánkért, magunkért!"

A történelmi egyházak képviselői megáldották, megszentelték az új kenyeret, végül megkoszorúzták Szent István király emléktábláját a Rákóczi-vár udvarában.

Serfőző László

A szerencsi programon Paládi Máté a Kárpátaljáról érkezett, de most Legyesbényén élő zongorista műsora színesítette

Fotó: SFL

Dr. Koncz Zsófia országgyűlési képviselő a szerencsi ünnepi megemlékezésen arról beszélt egyebek mellett, hogy Szent István király hihetetlen hadvezér volt, gyakorlatilag nem volt vesztes csatája.  

- Keletről érkezett népként találtuk meg a Kárpát-medencét, Szent Istvánnak kellett államot formálnia, mondhatjuk azt, történelmünk legnagyobb államférfijáról beszélünk, de nemzetközi szintéren is hihetetlenül elismert vezető - mondta a miniszterhelyettes. – Szent István úgy döntött, hogy a nyugati kereszténységhez csatlakozunk. Az 1054-es egyházszakadás óta az első olyan nyugati szent, akit a Katolikus Egyház után az Ortodox Egyház is elismert sajátjának. Intelmei hihetetlen irányt adó útmutatások napjaink generációja számára, helyettünk senki nem fogja képviselni a magyar érdekeket – hangsúlyozta Dr. Koncz Zsófia. 

„Az eltelt ezer év - fennmaradásunkat illetően - nem vált volna valóra hit nélkül” – kezdte beszédét Nyiri Tibor szerencsi polgármester. – Hálásak vagyunk Szent István királyunknak, amiért gyermekének az egyik legfontosabbat adta örökségül – az intelmeket. Ezekben az elsők között szerepel, hogy a hitedet tartsd meg – mondta a város első embere, majd így folytatta – ha valamit elkezdünk, azt csak hittel szabad megvalósítani, legyen az országépítés, vagy más, bármilyen hétköznapi dolog. Minden kornak, időszaknak meg van a maga kihívása, ebben hit erőt ad mindannyiunknak. Az ezer éves állam számunkra biztosítja azt, hogy megtartsuk történelmünket és a jövőbe is lássunk.

Ünnepi műsor 

Dr. Koncz Zsófia és Nyíri Tibor koszorúzott
Fotó: SFL

A szerencsi programon Paládi Máté a Kárpátaljáról érkezett, de most Legyesbényén élő zongorista, valamint a száz éves Szerencsi Férfikórus műsorának örülhettek a megjelent vendégek, majd a történelmi egyházak képviselői megáldották, megszentelték az új kenyeret, végül megkoszorúzták Szent István király emléktábláját a Rákóczi-vár udvarában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában