Eső és áradás

2023.08.06. 15:30

Kedd reggelig zuhoghat még az eső, a Sajó ma tetőzik Sajópüspökinél

Az újabb csapadékok hatására egyre több víz érkezik a Sajón, írja közleményében az Országos Vízügyi igazgatóság.

Fotó: Ádám János

Országszerte folytatódnak a védekezési munkák, hiszen az elmúlt órákban is jelentős mennyiségű eső esett a vízgyűjtőkön. 24 órában dolgoznak a vízügyesek a Mura és a Rába mentén és a vártnál több csapadék hullott a Sajó vízrendszerén is, írja vasárnap délutáni közleményében az Országos Vízügyi Igazgatóság. Kiderült, a helyzet a Dunántúlon, a Mura, a Rába mentén a legrosszabb.  Már több településen hivatalosan segítséget kért a helyi védelemvezető, ide megérkeztek a vízügyesek kollégái is. A vízügyes szakembereknek rugalmas védekezést kell alkalmazniuk, illetve több forgatókönyvvel kell készülniük, hiszen nem csak a hidrológiai előrejelzés, hanem a külföldi tározók vízeresztése is befolyásolja az érintett folyókat, olvasható a közleményében. 

A kimélyült mediterrán ciklonból az elmúlt három napon jelentős mennyiségű csapadék hullt vármegyénkben is a a Sajó-Hernád vízgyűjtőjén, a ciklon várhatóan még kedd reggelig térségünkben marad, ezért további számottevő mennyiségű csapadékra kell számítani.
A Sajón kialakulóban lévő árhullám a folyó határszakaszán Sajópüspökinél ma a kora délutáni órákban tetőzhet III. fokú készültség mellett, írja a vízüzügyi igazgatóság a közleményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában