Egy nap a történelmi falak között

2023.08.06. 08:00

Felfedezték a szerencsi Rákóczi-várat

A Magyarország Felfedezői Szövetség táborának egyik állomása volt a szerencsi Rákóczi-vár az elmúlt héten, a fiatalok egy teljes napot töltöttek a történelmi falak között.

Főjegyzői köszöntés a vár udvarán

Fotó: Nagy Istvan

Szerencs Város Önkormányzata nevében Oleárné dr. Kádas Marianna címzetes főjegyző köszöntötte a résztvevőket, beszédében örömének adott hangot, hogy az egyik állomás a szerencsi vár, hiszen itt rengeteg élménnyel és történelmi tudással gazdagodnak a fiatalok.

Oleár Zalán, a Magyarország Felfedezői Szövetség vezetőképző táborának irányítója elmondta, hogy a harmincnégy éves szövetség célja a szülőföld, a haza felfedezése, nemzeti értékek és hagyományok megőrzése, továbbá a közösségi élet erejének építése. Hozzátette, rendszeresen szerveznek táborokat, felfedezőutakat, különböző rendezvényeket. A téma, ami köré az idei tábor szerveződött a Rákóczi-szabadságharc, illetve az 1848–49-es forradalmi események. 

 

- A helyszín igazából adta magát, a Rákóczi-vár tökéletes választás volt arra, hogy a gyerekek megismerjék a dinasztia teljes történetét – mondta Oleár Zalán, hangsúlyozva, hogy a tábor egy héten keresztül tart, ami alatt a térség több nevezetességét is felkeresik.

Csicsai Eszter táborvezető hozzátette, hogy az idén ötvenöt fiatallal kezdték meg a tábort, közülük többen Felvidékről és Erdélyből érkeztek. 

– Nagyon sok visszajáró táborozónk van, ez nekünk fontos, hiszen idővel táborvezetők válnak belőlük. Nagyon jól állunk a visszajelzések terén is, az erdélyiek körében rendkívül népszerűek vagyunk, a korlátozott létszám miatt igazi verseny alakul ki, hogy ki jöhet Magyarországra – mondta Csicsai Eszter, majd hozzátette, jó irányba halad a szövetség jövője, lelkes fiatalokból álló gárda verbuválódott össze, nagyon sok potenciált lát bennük.

 

A gyerekek Szerencsen töltött idejük alatt felfedezték a Rákóczi-várat, megtekintették a Zempléni Múzeum tárlatait, a nap végén számháborút vívtak a várkertben.

Szerencs hírei a boon.hu oldalán itt!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában