A szoptatás világhete

2023.08.03. 14:12

Ördögi kör: kevesebb tej – rossz közérzet

A csecsemőket fél éves korukig csak anyatejjel kellene táplálni, nem is akárhogyan: szoptatással! Az anyatejes táplálás világnapja (augusztus 1.) és a szoptatás világhete alkalmából megmutatták az anyatejgyűjtő állomást a sajtónak.

Az anyatejgyűjtő állomáson

Fotó: Ádám János

Lupkovicsné Eperjesi Edit vezetett végig minket a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Anyatejgyűjtő Állomáson. „Itt ipari mosogatógép, sterilizátor és pasztörizálógép található, hogy biztonságossá tegyük az anyatejet, amit a többlettel rendelkező édesanyák adnak le. Mi elsősorban a GYEK kis betegeit látjuk el táplálékkal, hogy minél hamarabb megerősödjenek, felgyógyuljanak. Az anyatej ugyanis a lehető legoptimálisabban biztosítja a fejlődést a csecsemők számára, nemcsak életkornak megfelelően, hanem még akár a napszaknak megfelelően is. A WHO által is javasolt, hogy egy csecsemő legalább féléves koráig kizárólagosan anyatejjel táplálkozzon, míg magát a szoptatást a gyermek kétéves koráig ajánlott fenntartani” – mondta a vezető.

Jót tesz a mamának és a babának is

A szakember elmondta, az édesanyák legtöbbször azért nem szoptatnak, mert félnek, hogy nem lesz elég tejük, de éppen ettől a rossz közérzettől nem lesz elég a tejük. „Ahhoz, hogy elegendő mennyiségű tej képződjön, szoptatni kell – mondta Lupkovicsné Eperjesi Edit. – Ez ugyanis nagyon sok későbbi betegséget előzhet meg az anyánál, például a mell- és a petefészek-daganatok kialakulását. A babáknál pedig erős immunrendszert eredményez. Természetesen vannak olyan élethelyzetek, amikor az anyák nem tudnak szoptatni, erre alakult meg már 1954-ben az anyatejgyűjtő állomás, ami Miskolcon először a Semmelweis kórházban volt, ma azonban már a Szentpéteri kapuban található. Akinek nincs elegendő teje, az kérjen segítséget a védőnőtől, aki a házi gyermekorvoshoz irányítja majd az anyát, hogy írjon fel gyermekének anyatejet, ami nyolc hónapos koráig jár. Akinek pedig többlet teje van, az sok-sok vizsgálat után ugyan, de leadhatja a napi 200 millilitert, hogy másokat segítsen.”

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában