Egyedülálló tárlat

2023.07.10. 16:02

A megye 358 településének címere, pecsétje egy kiállításon (fotók)

A most újranyitott edelényi L’Huillier–Coburg-kastély ad otthont az egyedülálló tárlatnak. A kiállítás alapja Kovács Zsolt heraldikus, helytörténész Szépséges jel Pajzsodon című kötete.

Póczos Nikolett

Fotó: Ádám János

A vármegye 358 településének rövid történetét és címereit, valamint pecsétnyomóit bemutató kiállítás, 52 roll up-on tekinthető meg az edelényi kastélyszigeten, 16 különböző színekkel elkülönítve, járásokra bontva. 

A kiállítást a kastély újra nyitásának ünnepén hétfőn mutatták be a nagyközönség számára. A rendezvényen L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója elmondta, hogy ő a felújítás minden fázisában látta a kastélyt, bár az épület sorsa sokáig bizonytalan volt, de a helyiek összefogásának köszönhetően, a megyei önkormányzat tulajdonába került és újra nyitva áll a látogatók előtt. 

L. Simon László kiemelte, „ mindenki számára fontos a családi identitás, és ugyanilyen fontos a lokális identitásunk is, mindannyian kötődünk ahhoz a megyéhez, ahol születtünk, ahhoz a térséghez, amelyben élünk, ahhoz a településhez, ahová születtünk és ahol élünk. Olyan gyönyörű a magyar nyelv, hiszen erre számos szó van a magyar szókészletben, például, a szülőföld, szülőház, anyaföld, melyekkel kifejezhetjük érzelmi kötődésünket az adott térséghez településhez. A helyi identitásunk fontos része, hogy ismerjük a szimbólumainkat, jelképeinket és ezek történetét is, ezt hivatott erősíteni ez a kiállítás is”. Majd reményét fejezte ki a főigazgató, hogy a kiállítás után kedvet kap a közönség a könyv forgatásához is, melyben nagyon sok érdekességre lehet bukkanni.

Legyen mindenkinek 

A megnyitón Demeter Zoltán országgyűlési képviselő megköszönte az edelényiek és a helyi civil szervezetek segítségét és biztosított mindenkit, hogy a vármegye jó gazdája lesz a kastélynak. 

Kovács Zsolt országgyűlési képviselő, az említett könyv szerzője megtiszteltetésnek értékelte, hogy Észak-Magyarország legszebb kastélyában nyílt meg a kiállítás. Majd mesélt a munka kezdeteiről is.  

„1995-ben, amikor elkezdtem települési címereket tervezni az volt a célom, hogy a megye minden településének legyen címere. 1995-ben, a 358-ból, csak 70-80 településnek volt még csak. 2021-ben ez teljessé vált, amikor utolsó településnek, Zsulytának is címere lett” - mondta Kovács Zsolt.  

A 28 évig tartó munka eredményét egy roll-up kiállításon mutatják be, 16 különböző színnel jelölve a különböző járásokat. A molinókon a 358 település rövid története és pecsétnyomója és az elkészített címerek láthatóak, melyek az adott település múltjára és értékeire világítanak rá, mesélnek a településről.

Fontos szimbólumok 

Majd Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei közgyűlés elnöke értékelte a kiállítást, aki elmondta „a régi korok névjegykártyáira, a címerekre és pecsétnyomókra úgy tekinthetünk, mint letűnőben lévő szimbólumokra, pedig ennél sokkal többet jelentenek, ezek a települések identitásának színes és változatos térképét élő történetét rajzolják ki.” Majd hozzátette, ma már minden településnek van heraldikailag szabályos, történelmileg hiteles címere, amelyek ezen a kiállítások megtekinthetőek. Az önkormányzat pedig támogatta azokat, akiknek eddig nem volt címere, az utolsó 19-et tavalyelőtt adták át. 

Bánné dr. Gál Boglárka egyedülállónak nevezte a kiállítást, amely állandó kiállításként kap helyet az edelényi L’Huillier–Coburg kastélyban. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában