Kánikula

2023.07.16. 11:30

Ha nincs klímája, így hűtheti a lakását szinte ingyen

Sokan még mindig a klasszikus „csak levegő legyen a lakásban” technikát alkalmazzák, így folyamatosan szellőztetnek, amellyel azonban többet ártanak, mint használnak.

Rekkenő hőségben a lakásokban is jelentősen megemelkedik a hőmérséklet.

Fotó: MW

A nyári kánikulában a panellakásokban élő szenvednek a legjobban. Az átforrósodott betonelemek még éjszaka sem hűlnek ki, így az ott élőknek igazi kiívást jelent egy-egy forró nyári nap. Ha nincs klímaberendezés a lakásban, még mindig számos módon hűthető az otthon az energetikai szakértő szerint.

Sok múlik a technikán

Nagy Imre azt mondta portálunknak, hogy sokan még mindig a klasszikus „csak levegő legyen a lakásban” technikát alkalmazzák, így folyamatosan szellőztetnek, amellyel azonban többet ártanak, mint használnak a hőség elleni harcban. 

Az ablakokat kizárólag a hűvösebb órákban szabad kinyitni, például kora reggel vagy késő este

– hangsúlyozta. Hozzátette: igyekezni kell áramoltatni a levegőt a lakásban, hogy friss levegőt juttassunk be, és távozzon a meleg levegő. „Ezt általában egy alaposabb kereszthuzattal gyorsan el lehet érni egy átlagos lakás esetében” – mutatott rá. Arra is kitért, hogy érdemes sötétítőfüggönyöket használni, redőnyöket vagy napellenzőket, hogy kívülről visszaverje a napsugarakat, és csökkentse a hőség beáramlását.

Fontos, hogy hova helyezzük a ventilátort

Egy klímaberendezés beszerelése költséges lehet, ezért a szakértő azt javasolja használjunk ventilátort, de érdemes figyelni arra, hova helyezzük el. 

Érdemes, betámasztani őket olyan helyekre, ahol hűvösebb levegőt tudnak szállítani, például az ablak elé vagy az árnyékosabb részekre. Továbbá, ha van mennyezeti ventilátor, használjuk azt a levegő mozgatására

– mondta. Azt is elmondta, hogy célszerű vizes törölközőket vagy párologtatókat elhelyezni a szobában. A nedvesítés segít lehűteni a levegőt, miközben a ventilátor áramoltatja azt.

Figyeljünk a lélegzetvételünkre

„Igyunk sok vizet, hogy hidratáltak maradjunk, és használjuk a saját lélegzetvételünket a testünk lehűtésére” – osztotta meg a szakértő. Ehhez a legegyszerűbb módszer az, ha lassú, mély lélegzeteket veszünk, ezzel csökkentjük a testhőmérsékletünket. „Ezek az egyszerű módszerek segíthetnek enyhíteni a hőséget a lakásban, de fontos megjegyezni, hogy extrém hőség esetén hatékonyabb hűtési megoldásokat kell keresni, például egy klímaberendezés vagy hordozható légkondicionáló beszerzését” – javasolja a szakértő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában