Aggtelek

2023.07.20. 20:00

Árvíz hiúsíthatja meg a barlangi kirándulást

Jelentős mennyiségű csapadék esetén sem barlangtúra nem indul, sem koncerteket nem tartanak a Baradla-barlangban.

Boon.hu

Túra a Baradla-barlangban

Fotó: Ádám János

Június végén például óriási eső esett Aggtelek környélén és a víz beszivárgott a karszt barlangjaiba. Az ott jelentkező árvíz miatt június 24-én elmaradt a St. Martin-koncert, illetve több túrát is lemondtak vagy útvonalát módosították az Aggteleki Nemzeti Park munkatársai. A Vörös-tói középtúra nem indult, egy másik pedig a Denevér-ági bejáraton keresztül kezdődött, és egy, a szokottól eltérő, biztonságos útvonalon haladt. Mindezekről értesítették az érdeklődőket a közösségi oldalukon keresztül. 

Egy-egy kirándulás előtt érdemes érdeklődni az Aggteleki Nemzeti Park honlapján vagy Facebook-oldalán.

Megszokott, de nagyon kellemetlen 

A jelenség gyakoriságáról Bacsó Zsoltot kérdeztük, az Aggteleki Nemzeti Park csoportvezetőjét. „Megszokott, hogy villámárvíz alakul ki a Baradla-barlangban, ez két-három nap alatt levonul. Van, ahol bokáig is ér a víz, de ennél rosszabb, amikor hordalékot is hoz magával. Ilyenkor takarítani kell az iszapot a járatok járdáiról" – mondta, majd hozzátette, érdemes megnézni a honlapot vagy a Facebook-oldalt a látogatóknak, mielőtt elindulnak otthonról. 

„A természet néha megmutatja az erejét és az ember kénytelen alkalmazkodni a megváltozott feltételekhez. A barlangra viszont jótékony hatással van a víz, alakítja, építi azt. A fejlődő, csepegő cseppkövek látványa kárpótol az időnként jelentkező nehézségekért” – írja az Aggteleki Nemzeti Park a  hírlevelében. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában