Jelkép

2023.07.13. 17:01

A helyiek által örökbefogadott keresztet avattak fel Járdánházán

"A kereszt nem csupán szimbólum, nemcsak vallási jelkép, hanem erkölcsi, kulturális és fizikai értelemben is valóságos igazodási pont, amelynek köszönhetően a magyarság otthonra talált a Kárpát-medencében, és amelynek köszönhetően megmaradtunk - mondta a területfejlesztésért felelős parlamenti államtitkár, a KDNP főtitkára csütörtökön Járdánházán, ahol a helyiek által örökbefogadott keresztet avattak fel.

Boon.hu

Felújított keresztet avatott fel Járdánházán Latorcai Csaba

Fotó: Komka Péter

A vármegyénkbeli településen Latorcai Csaba hangsúlyozta: a "Fogadj örökbe egy keresztet!" kezdeményezés nehéz gazdasági helyzetben indult, ugyanakkor, vagy talán éppen ezért, szép számmal vannak magánszemélyek, közösségek, amelyek keresztfelújítást vállaltak. 

"Vállalták mindezt akkor, amikor a történelem napjainkban is helytállást kíván tőlünk" - mondta a politikus, a kihívások között említve a járványt, a háborút, az elhibázott európai uniós migrációs és szankciós politikát, illetve annak egész Európára kiható gazdasági következményeit.
Az államtitkár kijelentette: ma is "a jövő és a jövőtlenség között kell választanunk". Mert amíg Nyugat-Európában éppen eltávolítják a kereszteket, templomokat becstelenítenek meg, keresztény hitükért 

embereket hurcolnak meg, addig "mi itt, Magyarországon összefogással megújítjuk ezeket a szent szimbólumainkat" - fogalmazott, hozzátéve: "tesszük ezt úgy", hogy a kereszténység ma már a világon a legüldözöttebb vallás.

Mozgalom indult 

Latorcai Csaba Járdánházán mindenkit arra biztatott, hogy országszerte folytassák a keresztek felújítását, örökbefogadását, és csatlakozzanak a KDNP felhívásához, állítsanak út menti keresztet a békéért is. "Legyenek ezek a keresztek felkiáltójelek, keresztény kiáltások és kiállások a békéért!" - fogalmazott. 

Az államtitkár a keresztavató ünnepségen bejelentette, hogy a KDNP honlapján már elérhető az a térkép, amelyen nyomon is követhető, mely településeken fogadtak örökbe és melyeken újítottak fel keresztet. 

Felújított keresztet avattak Járdánházán
Fotó: Komka Péter

Álljon minél több kereszt a térképen, álljon minél több kereszt a keresztény Magyarországon! - hangoztatta Latorcai Csaba. 

Riz Gábor miniszteri biztos, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt idézte fel az egykori bányásztelepülésen, hogy az alászálló bányászok még a legvadabb kommunista időkben is Szent Borbálához fohászkodtak. 

Kovács Gábor, Járdánháza független polgármestere arról beszélt: minden itt élő fontosnak tartja, hogy megvalósult ez a felújítás, mert a közösség mélyen gyökerező keresztény hittel éli mindennapjait. Az út menti felújított keresztet Török György plébános áldotta meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában