Program

2023.06.16. 11:10

Szentivánéji bál Görömbölyön

A görömbölyi rendezvények sorában hagyománnyá vált, hogy a Görömbölyi pincesoron a görömbölyiek és vendégeik együtt mulatnak a legtöbb fény és a legkevesebb sötétség éjjelén: tudtuk meg a szervezőktől.

Az Agyagbanda zenekar

Fotó: MW

Szentivánéji bált tartanak Görömbölyön június 23-án, pénteken este 7 órától a Grál Pince előtti területen, a talpalávalót az Agyagbanda Zenekar húzza. A meghívó azt is tartalmazza, hogy a hölgyek szoknyába, az urak kalapban érkezzenek. Batyus bálról van szó, a programok között lesz tűzugrás és szerenád is. A részvételi szándékot előre kell jelezni Borkuti Annának.

A szervezők még hozzáfűzik: a görömbölyi rendezvények sorában hagyománnyá vált, hogy a Görömbölyi pincesoron a görömbölyiek és vendégeik együtt mulatnak a legtöbb fény és a legkevesebb sötétség éjjelén.  Az év legrövidebb éjszakáját ősidők óta minden nép számon tartotta, virrasztással és tűzgyújtással ünnepelte. Magyarországon is a nyári Szent Iván-éj titokzatos értelmű és hatású népi virrasztás: a fény, az élet, a szerelem, a termékenység ünnepe. Még a huszadik században is a határban rakott nagy tűz mellett töltötte az éjszakát az egész falu, énekkel, szertartásos táncokkal ünnepelve az élet diadalát. Görömbölyön a kiváló Agyagbanda zenekar lett felfogadva, hogy tovább éltessük ezt a hagyományt. A belépődíj az ő kalapjukba kerül.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában