2023.06.28. 17:30
Évről-évre nagyobb luxus a lecsó
Hosszú évekig a lecsó volt a legolcsóbb étel, nyáron nincs is ennél egyszerűbb és ízletesebb fogás. A három legfontosabb összetevője: a vöröshagyma, a paprika és a paradicsom a zöldséges standok leggyakoribb termékei, ám az áruk az utóbbi pár évben folyamatosan csak emelkedik és mára már odáig jutottunk, hogy lecsót enni majdnem luxus.
Fotó: Ádám János
Egy jó lecsóhoz csupán három egyszerű összetevő kell: hagyma, paprika és paradicsom.
Persze nem árt alá, egy ujjnyi szalonna vagy kolbász, a füstös íz kedvéért, de anélkül is kitűnő étel – mely gyakorlatilag az összes nemzet konyhájában megtalálható, azzal a különbséggel, hogy minden nép csavar rajta egyet a saját szája íze szerint. De még országon belül is különböző változatok vannak, a legismertebbek a cukkinis vagy a tojásos.
Nem olcsó a lecsó
A lecsó korábban a szegények étele volt, hiszen mindhárom fő összetevőjét fillérekért be lehetett szerezni vagy megtermelni a kertben. Mára azonban nagyot változott a helyzet. A paprika, a paradicsom, de még a hagyma ára is meredeken ível felfelé az utóbbi pár évben, így az olcsó nemzeti eledelünk mára átugrott a luxus kategóriába, hiszen ilyen zöldségárak mellett nehezen engedhetik meg a családok maguknak, a kis nyugdíjasokról pedig már ne is beszéljünk. A konyhakerteket pedig már nem nagyon művelik, vagy nincsenek, a kertek helyén, a friss zöldségek helyett fű nő. Mert egyszerűbb azokat megvenni, mint kapálgatni, gyomlálni, locsolni és gondoskodni a növényekről. Persze a bérházakban nehéz a kertészkedést megoldani, de egy kis kreativitással és szándékkal mindenre van megoldás, csak akarni kell.
Régen minden más, jobb volt: még a lecsó is
A Központi Statisztikai Hivatal évtizedek óta követi a magyarországi fogyasztói árakat, ami azt jelenti, hogy pontosan tudjuk, mennyibe került a paprika és a paradicsom egy, öt vagy akár 15 évvel ezelőtt. Persze nem kell olyan sokat visszaugrani az időben, mert pár év alatt is nagyot változtak az árak. És hatalmas különbség van a piacon kapható zöldségek és az áruházak polcain sorakozó tökéletes küllemű zöldségek között. A belsejéről már ne is beszéljünk. Számtalanszor előfordul, hogy kiaszott vagy fás zöldséget kapunk horror árért.
A piacon
Szétnéztünk a miskolci Búza téri piacon a lecsó alapanyagokat vadászva.
Ugyan délelőtt sétáltunk ki, de rajtunk kívül nem nagyon keresték a paradicsomot és a paprikát, de még a hagymát sem. Az árusok szerint még korai a lecsófőzés a drága zöldségek miatt, de jövőhéttől már nagyobb érdeklődésre számítanak. Paprikát ezer forint alatt ugyanis nem nagyon találtunk, a paradicsom is körülbelül ötszáz forintos kilonkénti ártól indul, régi hagymát pedig hétszáz forintos kilonkénti ártól kapható, új hagymát viszont csak kis csokrokban találtunk még.
Lecsó szezon
Fotók: Ádám JánosPersze fajtától függően emelkednek a zöldségek árai, viszont a legolcsóbbakért is a zsebünkbe kell nyúlni. Ha pedig még egy kis fokhagymával vagy ne talántán csípős paprikával szeretnénk megbolondítani a lecsót, az ízkavalkádnak már csak a pénztárcánk szabhat határt, hogy együnk egy tál ízletes lecsót.
Rotyog a lecso
Fotók: Ádám János