Hamarosan nyit

2023.06.16. 11:30

A kormány 270 milliót ad az edelényi kastély újranyitásához

Az edelényi L'Huillier-Coburg-kastély üzemeltetését jövő év május 15-ig Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata látja el.

Szaniszló Bálint

Az edelényi L’Huillier–Coburg-kastély méreteit tekintve Magyarország hetedik legnagyobb kastélya

Fotó: Bánkúti Sándor

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés július 14-i ülésén elfogadta az Építési és Közlekedési Minisztérium, valamint a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. együttes javaslatát az Edelényi Kastélysziget üzemeltetésének átadásáról. A határozott idejű megállapodás lejárta után lehetőség van folytatni a megkezdett együttműködést.

A magyar állam a kastély üzemeltetéséhez 270 millió forrást biztosít.

Demeter Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője a kastély jövőjével kapcsolatban elmondta: felvetődött az épület bezárásnak gondolata is, de folyamatosan arra törekedtek, hogy a műemléképület a jövőben ismét zavartalanul tudjon működni, hiszen az a régió egyik legfontosabb turisztikai látványossága. Ennek érdekében egyeztetni kezdett az Építési és Közlekedési Minisztériumnal, a NÖF Nonprofit Kft. ügyvezetőjével, illetve a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnökével.

Alapos megfontolás után kijelenthető, hogy a vármegyei önkormányzat képes a feladat ellátására, és mivel a kastély üzemeltetése biztosított, így hamarosan ismét megnyithatja kapuit a látogatók előtt

 - fogalmazott a képviselő.

Oláh Zsanett, a NÖF Nonprofit Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: a háromoldalú megállapodás, melynek célja a fenntartható működés biztosítása mellett a helyi közösségek és vállalkozók minél szélesebb körű bevonása, jelentős előrelépés a kastélysziget fenntartható működésének biztosítása felé.

 

Kiemelt turisztikai értékek 

Bánné dr. Gál Boglárka közgyűlési elnök ígéretet tett arra, hogy jó gazdái lesznek a vármegye egyik kiemelt turisztikai értékének. Az önkormányzat korábbi portfóliójában már volt kastélyüzemeltetés, az elmúlt években pedig jelentős munkát végeztek a térségi turizmus erősítése érdekében - jelezte. Megjegyezte, a vármegyében lévő várak és kastélyok jelentős része - köztük az Edelényi Kastélysziget - az elmúlt időszakban több mint 22 milliárd forintból megújult. A közgyűlési döntésről azt mondta: önkormányzatuk felelősen és a vármegye érdekeit szem előtt tartva vállalta el az üzemeltetési feladatot, és készen állnak előrevinni azokat a folyamatokat, amelyek a vármegye fejlődését szolgálják.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában