Siker

2023.06.14. 10:41

Aranyérmes lett a füzéri polgármester

Horváth Jenő füzéri polgármester érdemelte ki idén a Magyar Művészeti Akadémia Aranyérmét.

A füzéri vár

Öröm, hogy a korábbi gyakorlattól, a közgyűlési átadótól eltérően idén még ünnepélyesebb formában tudunk köszönetet nyilvánítani a művészeknek, valamint azoknak, akik a kultúra, a műalkotások közvetítésében, bemutatásában vállalnak nagyon fontos szerepet

 - mondta köszöntőjében Vashegyi György, az MMA elnöke kedden a Pesti Vigadóban tartott ünnepségen. Mint kiemelte, az öt különféle díjat (Életműdíj, Nagydíj, Aranyérem, Művészeti Írói Díj, Kováts Flórián Emlékérem) kiérdemlő alkotók kiemelkedő munkásságuk, életművük révén maradandót alkottak a művészet, a művészetelmélet vagy -szervezés területén, emellett odaadó, bátor és áldozatos tevékenységükkel hozzájárultak a magyar művészet közkinccsé tételéhez, a kultúrában rejlő értékek tartós megőrzéséhez.

A füzéri vár „alkotója”

A Magyar Művészeti Akadémia Aranyérmét Horváth Jenő polgármester, a füzéri vár komplex, kortárs képző- és iparművészeti programjának kigondolója vehette át.

Rudolf Mihály építész laudációjában elmondta: a kiépített alsóvár, az alsóbástya, a rekonstruált palotaszárny és várkápolna 2016-ban nyílt meg a látogatók előtt. Hozzátette: a füzéri vár korhű rekonstrukciója és annak előkészítő munkálatai jelentős részben Horváth Jenő nevéhez fűződnek.

A Magyar Művészeti Akadémia Életműdíjában Szurcsik János Munkácsy Mihály-díjas festőművész részesült. A Magyar Művészeti Akadémia Nagydíját Berlász Melinda Széchenyi-díjas zenetörténész, a zenetudományok kandidátusa, az MMA Művészetelméleti Tagozatának rendes tagja kapta 2021-ben megjelent, a 20. századi magyar zenetörténet kutatásában új távlatokat nyitó zenetudományi munkájáért, Lajtha László írásainak kritikai összkiadásáért.  

Horváth Jenő

A Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Írói Díjában Domokos Mária zenetörténész, népzenekutató, néprajzkutató, egyetemi tanár részesült. Jánosi András méltatásában arról beszélt, hogy Domokos Mária munkássága a magyar népzene és a magyar zenetörténet kérdéseinek, forrásainak felkutatására, valamint az ezekkel kapcsolatos összehasonlító vizsgálatokra irányul.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában