Végre!

2023.06.23. 17:53

A tűz után indulhat az encsi iskola újjáépítése (fotók, videó)

Már hivatalos, megjelent a Magyar Közlönyben Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával: a leégett iskola új külsőt és belsőt kap.

Nagy-Hankó Krisztina

A leégett iskola

Fotó: Ádám János

Megszületett a kormány döntése a 2021-ben leégett Encsi Zrínyi Ilona Általános Iskola Fügödi Tagintézményének további sorsáról Gulyás Gergely miniszter májusi bejelentésének köszönhetően. Erről pénteken számoltak be az iskola udvarán megtartott sajtótájékoztatón. 

Nehéz körülmények között 

Közel két éve történt a tragikus eset, amikor 2021 szeptemberében egy tűzeset következtében az iskola épületének nagy része leégett. Megdöbbentő volt akkor a hír, amelyben csak az volt vigasztaló, hogy emberéletben nem esett kár – mondta Hörcsik Richárd, Abaúj és Zemplén országgyűlési képviselője. Hozzátette: azóta a gyermekek konténerekben tanulnak, az oktatás délelőtti és délutáni váltásban folyt az eltelt időszakban. De a tanítás nem szenvedett hiányt amiért köszönet illeti a pedagógusokat, de a gyermekeket és a szülőket is, akik türelmesen viselték a körülményeket – hangsúlyozta a képviselő. 

Nem csupán egy felújítás 

Nagy öröm, hogy hamarosan megoldódik ez a probléma, hiszen megkezdődhet az újjáépítés. Nem csupán felújítják, de ki is bővítik az épületet, egy modern és inspiráló oktatási központot hoznak létre a közösség számára – fogalmazott a képviselő. Több mint 382 millió forintot biztosít a Kormány a beruházásra. A térségben nem az első nagyszabású fejlesztés, ami az oktatási intézményeket érinti. De a nehéz gazdasági helyzetben is megtalálták a forrást az Encs-fügödi iskola újjáépítésére, amelyhez azonban számos egyeztetés kellett. A cél érdekében viszont mindenki mindent megmozdított. Végül azt is sikerült elérni, hogy ne csak kívülről, hanem belülről is megújuljon az épület, sőt bővüljön és így a kor követelményeinek megfelelő, 21. századi intézmény legyen – tette hozzá Hörcsik Richárd. 

Még a nyáron elkezdődik 

A kivitelezést a Szerencsi Tankerületi Központ koordinálja majd. A munkaterületet még a nyáron átadják és elkezdődik az építkezés. Várhatóan a 2024-2025-ös tanévet már az új iskolában kezdhetik a gyerekek – mondta Szabó Árpád, a Szerencsi Tankerületi Központ igazgatója. Az oktatási munka a munkálatok ideje alatt sem áll le, addig amíg elkészül a beruházás, továbbra is a konténerekben lesz a tanítás – tudtuk meg.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában