Közönségtalálkozó

2023.05.02. 21:19

A „magyar Jimi Hendrixre” emlékeztek Miskolcon

Radics Béla, a megátkozott gitáros című zenés életrajzi filmet mutatták be közönségtalálkozóval.

DA

Ráczkevy Ildikó moderátor mellett (balról) a film alkotói: Klacsán Gábor, Grátz Márk, Vilmányi Gábor, valamint Kosik Kristóf, aki Radics Béla gitárjának jelenlegi tulajdonosa

Fotó: Bujdos Tibor

A dokumentumelemekkel átszőtt magyar zenés játékfilm hőse, a gitárkirály Radics – a „magyar Jimi Hendrix” – kultikus figurája volt a 60-as 70-es évek magyar rockzenei világának. A fiatalok istenként tisztelték, rajongtak érte, „Bélát a pártba” skandálták a koncerteken, „Béla a Király” festették a falakra. A hatalom félt tőle, tiltva tűrte. Lemezalbumot soha nem jelentethetett meg, elnyomták. Rövid élete önpusztító végzetes utat karcolt, hasonlóan a korszak sok művészéhez. Az idén negyven éve, 36 évesen vitte el az alkohol. Emléke azonban nem múlt el, legendák övezik, gitár technikáját ma is tanítják, volt lakása mellett Újpesten köztéri szobrot állítottak – olvasható a film ajánlójában.

Az EDDA gitárosa jött el

A hivatalosan május 4-én megjelenő filmet a forgalmazó cég a mozikkal közösen rendhagyó módon vezette fel. Az országban 7 helyszínen - köztünk Miskolcon, a CINE-MIS Nonprofit Kft. az általa üzemeltetett Művészetek Háza Uránia Art Moziteremben, 2023. április 27. és május 3. között megrendezte a MagyaRock filmen magyar rockzenei tematikus vetítéssorozatot. Ennek keretében olyan klasszikus magyar filmeket vetítettek, amelyekben a magyar rockzenéé volt a főszerep. A keddi vetítést követő közönségtalálkozón részt vettek a film alkotói: Klacsán Gábor (rendező), Grátz Márk (operatőr),  Vilmányi Gábor (szereplő), aki az Exotic együttes tagja és a Trabant című dal szerzője, valamint Kosik Kristóf, aki Radics Béla gitárjának jelenlegi tulajdonosa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában