Miskolc város napja

2023.04.25. 12:22

Több tonna a levegőben: beemelték az Újgyőri főtérre a kohász emlékmű alapját

A városnaphoz kötődően, májusban tervezik felavatni Kraitz Gusztáv művét.

HM

Éjjel helyezték le az emlékmű alapját az Újgyőri főtéren

Forrás: A miskolci főépítész Facebook oldala

Több képből álló fotósorozattal számolt be Facebook oldalán Szunyogh László főépítész arról, hogy éjjel beemelték a tizenhat tonnás salaküstöt leendő helyére, az Újgyőri főtérre. Mint többször is írtuk: a város napjához kötődően, de néhány nappal később, május 16-án adják át a kohász emlékművet, amely Kraitz Gusztáv, Svédországban élő képzőművész munkája. Alapja a három méter magas és tizenhat tonnás salaküst, ezt emelték be éjszaka hatalmas daruval a helyére. 

Levegőben a hatalmas üst

Ebbe tervezik a világítást, amely kétóránként „bekapcsolna” esténként, olyan lenne, mintha tűz égne benne: a hajdanvolt kohászatnak, vasgyárnak állítana emléket. „Nincs Miskolcon olyan család, aki ne lenne érintett, biztos, hogy valamely családtagjuk vagy közeli ismerősük dolgozott annak idején a kohászatban. Ezért is fontos, hogy az utókor is emlékezzen arra az időszakra” – ezek voltak a városháza támogató szavai még 2017-ben. Az emlékművet a szobrász ajándékozta Miskolcnak, de felállítása kissé elhúzódott főként a pandémia, és bizonyos technikai nehézségek miatt. 

Most úgy tűnik, hogy a városnapi ünnepségsorozat részeként (május 16.) fel tudják avatni a szobrot, és az immár 97 éves alkotó is részt vesz az átadó ünnepségen.  

Szunyogh László több bejegyzésben követte nyomon a történteket hivatalos Facebook oldalán, íme az egyik bejegyzés:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában