Miskolc

2023.04.13. 13:53

Földbe süllyesztett tárolót adtak át az Avason (fotókkal)

Élen járhatunk a föld alatti hulladékgyűjtési módszer népszerűsítésében.

PGY

Veres Pál polgármester, Csöbör Katalin országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP), Barta Gábor (Fidesz) és Szarka Dénes (Velünk a város) önkormányzati képviselők az átadó ünnepségen

Fotó: Ádám János

Sajtónyilvános avatóünnepséget tartottak a „Miskolc-Avas földbe süllyesztett hulladéktároló szemléletformálás és építési beruházás” című projekt keretében csütörtökön. Az eseményen köszöntőt mondott Veres Pál, Miskolc polgármestere. A város első embere kiemelte: az önkormányzat folyamatosan arra törekszik, hogy lehetőségeihez mérten csökkentse a működéséből fakadó környezeti terhelést és felhívja a figyelmet a könyezettudatos gondolkodásra és cselekvésre. A program keretében készültek el az új, speciális hulladékgyűjtők, amelyek a föld alatt raktározzák átmenetileg a lakossági hulladékot. A régióban egyedinek számító avasi mintaprojekt során a városrészben öt ponton alakítottak ki ilyen gyűjtőszigeteket, ahol szelektíven is gyűjthető a hulladék. 

A projekt 200 millió forintból, állami támogatással valósul meg, az önkormányzatnak nem kerül pénzébe. Egyben jó példája a politikán felülemelkedő együttműködésnek, melyért Csöbör Katalin országgyűlési képviselő asszonyt külön köszönet illeti

- emelte ki a polgármester. ,,Remélem, hogy az itt élők kihasználják majd ezt a lehetőséget, mi miskolciak pedig élen járhatunk ennek a hulladékgyűjtési módszernek a népszerűsítésében" - tette hozzá.

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő köszöntőjében felidézte: tavaly februárban jelentették be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, hogy a mintaprojekt megvalósításához szükséges 200 millió forintos forrást a kormány biztosítja, amely összeg már tavaly megérkezett a közszolgáltató számlájára. ,,Az én mandátumom a forrás megszerzéséig terjedt, hiszen az engedélyeztetés és a mintaprojekt helyszíneinek kijelölése már a közszolgáltató és az önkormányzat közös feladata volt. Bízom benne, hogy a lakók hamar megkedvelik majd ezt az új szemétgyűjtési megoldást, és sokkal rendezettebb, tisztább lesz a környék ezeknek a tárolóknak köszönhetően. Ha a mintaprojekt beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor érdemes lesz, lenne, a város más területeire is kiterjeszteni ezt a gyűjtési formát. Én ahogyan eddig is, ezek után is mindent megteszek majd Miskolc további fejlődéséért" - hangsúlyozta a képviselő.

Alaptalanul riogatott Szilágyi Szabolcs

A beruházást korábban Szilágyi Szabolcs, a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője csak fideszes kampányígéretnek nevezte egy sajtótájékoztatón és azt is kijelentette, hogy az Avas városrészre sosem érkezik kormányzati támogatás. A kijelentése után a képviselőt a városháza is cáfolta, hiszen a beruházás már akkor is folyamatban volt, amikor a képviselő azt hangoztatta, hogy semmi nem valósul meg a földbe süllyesztett hulladéktárolókból. 

A mintaprojektről

A mintaprojekt részeként 25 darab földbe süllyesztett hulladéktárolót építenek ki 5 hulladékgyűjtő szigeten.  A földbe süllyesztett hulladéktárolókat a következő utcákon és címek közelében, telepítésre alkalmas területen alakítják ki: Szentgyörgy út 1. számnál, amely az Ifjúság út felől közelíthető meg, a Klapka György út 22-32. között, a Középszer utca 7-11. között, a Szentgyörgy út 47. számnál és a Szilvás utca 11. számnál. A hulladéktárolók kapacitása összesen körülbelül 660-670 lakást érint.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában