Húsvét

2023.04.08. 09:30

Jézus az utolsó vacsorán búcsúzik

Krisztus kivégzése előtti nagycsütörtöki virrasztását örökíti meg Székely Bertalan oltárképe Miskolcon.

DA

Sándorné Povazsanyecz Gyöngyi, a Miskolc-Belvárosi Evangélikus Egyházközség lelkésze Székely Bertalan oltárképe előtt

Fotó: Ádám János

Nagycsütörtökön az utolsó vacsorára emlékeztek a keresztények. Jézus ezen a napon elment a tanítványaival együtt Jeruzsálembe a pászka ünnepére, amely a zsidóknak az Egyiptomból való szabadulásának a napja. 

– A pászka ünnepét arra vezetik vissza, hogy a tizedik egyiptomi csapás előtt le kellett vágni a pászkabárányt. A halál angyala azokat a zsidó otthonokat elkerülte, amelyeknek az ajtófélfáját bekenték a bárány vérével. Ezt követően az Úr kivezette Egyiptomból az ott rabszolgaként élő zsidókat – mondta Sándorné Povazsanyecz Gyöngyi, a Miskolci Belvárosi Evangélikus Egyházközség lelkésze. – Az utolsó vacsorán Krisztus tanítványaival a pászkavacsorát fogyasztotta el. Már itt utalt rá, hogy másnap, nagypénteken a keresztre feszítéskor Ő maga lesz a pászkabárány. Az utolsó vacsora mondatait ismétli meg a lelkész az úrvacsora szentségében. Éppen ezért az utolsó közösségünkben minden nagycsütörtökön úrvacsorás istentiszteletet tartunk. 

Magára vette bűneinket 

Az utolsó vacsora után kiment Jézus néhány tanítványával a Getsemáne-kertbe imádkozni, mielőtt elfogták. A tanítványok elaludtak, Ő pedig vért verejtékezett halálfélelmében. – A miskolci belvárosi evangélikus templom oltárképét, amely nagycsütörtök estét ábrázolja, Székely Bertalan festőművész festette, „Jézus a Getsemáne-kertben” címmel. A templom százéves évfordulójára rendelte meg tőle 1897-ben a miskolci nőegylet. 

Különleges ez az oltárkép, hiszen Jézust fehér ruhában szokták ábrázolni. Itt viszont sötét ruhát visel. A festőnek ez egyfajta hitvallása arról, hogy Krisztus a nagypénteki keresztre feszítése és pokolra szállása által magára vette a világ bűnét, így a szennytől még a ruhája is sötétté vált – magyarázta a lelkész. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában