Majális

2023.04.30. 16:49

Minden buli a konyhában kezdődik. A berentei is... - Fotókkal, videóval

Főzőversenyt rendeztek a berentei majálison vasárnap. Összesen 21 csapat ragadott fakanalat, hogy jó társaságban, finom ételekkel kápráztassa el a szakértő zsűrit, köztük Bede Róbert mesterszakácsot is.

PN

Készül a versenyétel

Fotó: Vajda János

Többek között babgulyás csülökkel, magyaros pörkölt, de babos májas lecsó is készült vasárnap a berentei bográcsokban a főzőversenyen. A csapatok, baráti társaságok 5 kilogramm sertéshúst, fát, valamint asztalt és székeket kaptak a versenyhez, tudtuk meg Sólyom Sándortól, a Berentei Művelődési Ház intézményvezetőjétől. Majd a szervező azt is elmondta, hogy jó ideje megrendezik ezt a versenyt, de ilyen nagy érdeklődés és ilyen sok, 21 nevezés még sosem volt. Ezért is gondolják, hogy a verseny végén senkit nem engednek el üres kézzel, de az első három helyezett oklevelet és kupát is kap majd.

Csak Csajok 

A Csak Csajok csapata csupán nőkből verbuválódott össze, mégis nagyon jó összhangban dolgoztak. Ők a népszerű babgulyást készítettek, mint mondták, szívüket, lelküket belefőzték az ételbe. A verseny elején a mesterszakács őket is ellátta pár hasznos tanáccsal. Mintahogy a Nómócsing fantázianevű csapatot is. Ők három családból álltak össze, a Géresi, a Bihari és a Tóth család, akik babgulyást készítettek. Az összeszokott csapat egy dobogós helyben reménykedett. A munkát is igazságosan felosztották egymás között, a férfiak sátort állítottak, a nők pedig apróra vágták az étel hozzávalóit.

Szakértő zsűri  

Az elkészült ételeket a kazincbarcikai Ambrózia Étterem üzletvezetője mellett Bede Róbert mesterszakács értékelte, aki elmondta „nem csak a mai, hanem általában egy főzőversenyen a szempont az, hogy az ételt kell szem előtt tartani. Ha például gulyásról beszélünk, akkor legyenek benne azok az összetevők, amitől egy gulyás gulyás. Legyen benne fűszerpaprika, legyen foghagyma, legyen elég fűszeres, legyen elég karakteres, legyen elég sűrű a leve, kanállal legyen ehető, ne pörköltnek nézzen ki, ne legyen égett, ne legyen elsózva, ne legyen íz vagy állaghibás az étel, ezek a fő szempontok. A húsételeknél óriásit lehet hibázni, ha kiszárítják vagy túlzottan hőkezelik vagy nyers marad a belseje. Én elsősorban az ízre szoktam hagyatkozni – mondta a mesterszakács.

- Az az ízvilág, amikor harmónia van, nem külön érzem az alapanyagok ízét, hanem ezek együttes harmóniáját. Nagyon mérges szoktam lenni arra, ha olyan adalékanyagot találok az ételben, ami szerintem nem oda való. Azt szoktam mondani, hogy ha valaki tartármártást akar használni egy főzőversenyen, akkor keverje ki, ahogy azt kell. Az legyen megkomponálva, ne vegyünk le egy dobozt a polcról és nyomjuk ki. Erre én nagyon szoktam figyelni. És lehetőség szerint próbáljunk a naturális ízvilágnál maradni – hangsúlyozta Bede Róbert.

- Általában minden buli a konyhában kezdődik és itt Berentén ez az egész tér egy nagy konyha, melyeknek nagyon egyedi és különös hangulata van – emelte ki a mesterszakács.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában