Nemzeti ünnep

2023.03.15. 11:06

Petőfi Sándor ma is példa lehet számunkra március 15-én

Az 1848/49-es szabadságharcra emlékeztek Alsózsolcán, Csöbör Katalin országgyűlési képviselő részvételével.

Detzky Anna

Nemzeti ünnepünk alkalmából tartottak megemlékezést március 15-én, délelőtt az Alsózsolcai Közösségi Házban.

Fotó: Ádám János

Nemzeti ünnepünk alkalmából tartottak megemlékezést március 15-én, délelőtt az Alsózsolcai Közösségi Házban. Beszédet mondott Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, aki felhívta rá a figyelmet, hogy idén nemcsak a '48-as forradalom 175. évfordulóját ünnepeljük, hanem a szabadságharc egyik elindítója, Petőfi Sándor, a nemzet költője születésének 200. évfordulóját is. Szólt Petőfi politikai és katonai szerepvállalásáról. Aztán aktuálpolitikai kérdésekre tért át a pandémia és az orosz-ukrán háború kapcsán, amelyben a költő hazaszeretetét állította példaként a hallgatóság elé.

Beszédet mondott Csöbör Katalin országgyűlési képviselő. Fotó: Ádám János

Ezt követően Szilágyi László, Alsózsolca polgármestere Kölcsey Ferenc szavaival köszöntötte a jelenlévőket és a reformkor vívmányairól beszélt, amelyekre büszkék lehetünk. Utána felelevenítette a korabeli március 15. eseményeit Pesten és Pozsonyban. Kijelentette, hogy bár a szabadságharc elbukott, de a forradalom eredményei megmaradtak és fontos szerepük volt a modern Magyarország megszületésében.

A kulturális műsorban közreműködött az Alsózsolcai Irodalmi Kör, valamint a Szivárvány Vegyes Kar. 

Részletek később.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában