Helyi közélet

2023.03.10. 17:00

Adománygépek a mezőkövesdi gépmúzeumnak

Egy kockabálázó géppel és egy rugós kalapáccsal gazdagodott a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum gyűjteménye a közelmúltban.

ÉM

A kockabálázó gépet az újszászi Borsos János és felesége adományozta

A Fortschritt gyártmányú K-442-es típusú kockabálázó gépet az újszászi Borsos János és felesége adományozta a gépmúzeum részére. Az 50 lóerős teljesítményigényű gépet 1977-ben gyártották, ezt a típust elsősorban Termelőszövetkezetekben és állami gazdaságokban használták, tudtuk meg Lipusz Csabától, a gépmúzeum múzeumfelelős gépészétől – írja a mezokovesd.hu. A bálázót a szeptemberi gépésztalálkozóra szeretnék felújítani és a tervek szerint be is üzemelik, mondta Lipusz Csaba, aki hozzátette, a gépmúzeum tulajdonában van egy több mint 100 éves kockabálázó is, a K-442-es elődje. Az Ajax rugós kalapácsot pedig a mezőkövesdi Bakai László adományozta a gépmúzeumnak a tavalyi évben, emelte ki a gépész, aki elmondta, hogy a szerkezetet kovácsműhelyekben használták. A felújított, működőképes gépet húsvétkor szeretnék beüzemelni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában