Mementó

2023.03.27. 12:10

A nagy fejedelemre emlékeztek Szerencsen

A Bolyai János Katolikus Általános Iskolában tartottak megemlékezést a fejedelem születésnapján.

SFL

Háromszáznegyvenhét évvel ezelőtt Borsiban született I. Rákóczi Ferenc és Zrínyi Ilona fia, II. Rákóczi Ferenc, megválasztott erdélyi fejedelem, aki 1703-ban az egész országot harcba hívta a Habsburg elnyomás ellen. Felmerült a királlyá választása, de a főnemesek összefogtak ellene, ekkor vezérlő fejedelemmé választották. 

A szerencsi Bolyai János Katolikus Általános Iskolában tartottak megemlékezést a fejedelem születésnapján. Mint az elhangzott, a magyar nép szabadságának kiharcolásához az Esze Tamás vezette tiszaháti felkelők kérései adták meg az utolsó lökést II. Rákóczi Ferencnek, aki kibontott zászlókkal lépte át a határt, a lobogókon a jól ismert felirattal: „Cum deo pro patria et libertate” azaz „Istennel a hazáért és a szabadságért!”  

A szabadságharc végkimenetele ismert, ám a nagyságos fejedelem érdemeit nem lehet vitatni, küzdött azért, hogy az országnak ne csak neve legyen, de valósága is, küzdött a szegénység, a reménytelenség ellen… 

A megemlékezés végén a város önkormányzatának, intézményeinek, civil szervezetinek képviselői helyezték el a tisztelet koszorúit II. Rákóczi Ferenc szerencsi szobra előtt.

A szerencsi Bolyai János Katolikus Általános Iskolában tartottak megemlékezést a fejedelem születésnapján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában