Hagyomány

2023.02.22. 11:00

Hamvazószerdával elkezdődött a nagyböjt

Hamvazással emlékeztetik a híveket a vétkeikre, arra, hogy porból lettek.

DA

Szabó József: „Minél többen térnek meg, annál jobban gyógyul a világ”

Fotó: Bujdos Tibor

A mai napon, hamvazószerdával elkezdődött a 40 napos nagyböjt, amely a nagypénteket, azaz Krisztus értünk vállalt kereszthalálát és a húsvétot, vagyis a Messiás feltámadását készíti elő. Az ünnephez kapcsolódóan a római katolikus templomokban különleges liturgikus elem, az úgynevezett hamvazkodás őrződött meg. A diósgyőri római katolikus plébánián máig elevenen élnek a legősibb egyházi hagyományok is. Hamvazószerdán a reggel 7 és az este 17.30-as szentmisén végez a pap hamvazást.

– Már a hamvazószerdát megelőző húshagyókedd is a nevében hordozza, hogy nagyböjtben a római katolikus hívek az eredeti szokás szerint a vasárnapot kivéve elhagyják a húsevést. Tehát tulajdonképpen a húshagyókedd már felkészülés a nagyböjtre, amely nagycsütörtökön ér véget. A hamvazószerda, a nagyböjt első napja pedig szigorú böjti nap, amikor háromszor lehet enni, de csak egyszer lehet jóllakni – mondta Szabó József atya, a diósgyőri Szűz Mária Szent Neve-templom plébánosa. – Virágvasárnapon Jézus Jeruzsálembe való bevonulására emlékezve barkát hoznak az emberek a templomba. Nagyböjtben ezt a töviskoszorú vagy a tövises ágak, a fehér és a lila szín váltják fel a szentély egyszerű díszítésében. Az orgonajáték is leegyszerűsödik, ami a kiüresedést, az Istenre tekintést jelképezi. Hamvazószerdán a prédikáció részeként a pap az előző év virágvasárnapjáról maradt elégetett barkavirágzat hamuját áldja meg. Aztán a hívek egyenként kijönnek az oltárhoz, és az atya keresztet rajzol vele a homlokukra. Két, megtérésre hívó szöveget mond ilyenkor: „Tartsatok bűnbánatot és higgyetek az evangéliumban!”, és „emlékezzél ember, hogy por vagy és porrá leszel!”. 

Bűnbánat a szabadság útja 

A hamvazkodásnak, ami bűnbánatot fejezi ki, a gyökerei az Ószövetségig nyúlnak vissza. 

– Az ókori zsidók, amikor böjtöltek vagy gyászoltak, akkor hamut szórtak a fejükre, és megszaggatták a ruháikat, vagy hamuba ültek és szőrzsákot vettek magukra. Tehát elcsúfították magukat, hogy ez emlékeztesse őket rá, hogy a bűn eltorzítja a lelket. Hamvazószerda aktualitása ma az, hogy nyomatékosítja a nagyböjt kezdetét. A negyvennapos nagyböjt a zsidó nép 40 évi pusztai vándorlására utal, miután az Úr megszabadította őket Egyiptomból. Továbbá Jézus Krisztus nyilvános fellépését megelőző 40 napos pusztai tartózkodását idézi fel, ahol a sátán megkísértette, de Ő ellenállt neki. A böjt a mai világban igen nagy kihívás, mert rengeteg negatív tendencia terjed. Ugyanakkor sok tragédia éppen a bűnre vezethető vissza, ezért a böjti időszak nemcsak jámborsági formula. Hanem jó lehetőséget teremt arra, hogy az emberek azáltal, hogy lemondanak valamiről, ami megkötözi őket, a megtérés útjára lépjenek, és komolyan vegyék Isten szavát. Az imádság által pedig közelebb kerüljenek a Teremtőhöz, hiszen minél többen térnek meg, annál jobban gyógyul a világ – hangsúlyozta a diósgyőri plébános. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában