Kiállítás

2023.02.17. 13:00

Az ásványgyűjtemény titkai

A közelgő ásványfesztiválon a Miskolci Egyetem oktatási célú ásványai is megtekinthetőek lesznek.

Illusztráció

Fotó: FKCs

A Miskolci Egyetem ásványgyűjteménye az egyik legkorábbi oktatási célú földtudományi kollekció. A 39. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztiválon ez a tárlat is látogatható lesz március 11-12-én. Az ásványgyűjtemény tudománytörténeti szempontból is jelentős. A Miskolci Egyetem Ásvány- és Kőzettani Tanszéke mineralógiai gyűjteményeinek eredete ugyanis visszavezethető az 1735-ben Selmecbányán alapított bányászati-kohászati tanintézethez, majd később Bányászati Akadémiáig. A kollekció a bánya- és kohómérnökképzés helyszíneit követve Selmecbányáról először 1918-ban Sopronba, majd onnan 1959-ben Miskolcra költözött. Történetében ekkor új időszámítás kezdődött, az utóbbi két évtizedben pedig rég nem látott tempóban fejlődött a gyűjtemény. A kutatási témák a korábbiaknál szerteágazóbbá váltak, a kor kihívásainak megfelelően megjelent a környezeti ásványtan, a meddőhányók komplex vizsgálata, a stratégiai szempontból fontos, úgynevezett kritikus elemek kutatása. A gyarapodásban a munkatársak terepbejárásai, egyedi vásárlások, illetve adományok játszották a főszerepet. 

A Miskolci Egyetem ásványgyűjteménye ma mintegy 7400 tételből áll, ebből mintegy 1000-1200 példány képviseli a selmeci periódust. A kollekció - kiegészülve a földtudományok más gyűjteményeivel, ma is a hallgatók eredményes oktatását szolgálja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában