Enyészet

2023.01.22. 20:00

Már romjaiban hever Miskolcon az egykori Bükk kapuja

A lélek sem tartja már össze az egykori organikus faépítményt a Miskolc határában épülő Szeleta Park Látogatóközpontnál.

Szaniszló Bálint

Fotó: Bujdos Tibor

A Majális parki autóbuszvégállomás mögött a Bükki Nemzeti Park Szeleta Park Látogatóközpontja a Széchenyi 2020 program keretében 2,2 milliárd forintos uniós és magyar állami beruházás keretében épül. Összesen 2070 négyzetmétert foglal el – 1837 négyzetméter az úgynevezett belső terület és 233 négyzetméternyi a külső tárolóterület. A tervek szerint ebben az esztendőben elkészülő központ élményszerűen akarja bemutatni a Bükk sokszínűségét. A látogatóközpont egyszerre szolgálja a természetvédelmi ismeretterjesztést, a „játszva-szórakozva tanulást” és az Európában egyedülálló őskori kultúra színvonalas bemutatását. 
A látogatóközpontban alkalmazott építészeti, gépészeti, műszaki megoldásokban - mint állítják - törekszenek az ökológiai lábnyom csökkentésére, a karbonsemlegességre. Az új fűtési és világítási technológiák, a megújuló energiák használata hosszú távon biztosítja a környezeti és gazdasági fenntarthatóságot.

 

Bontanak

Az építkezéssel párhuzamosan bontásról is szó van. A területen ugyanis hosszú évtizedeken keresztül állt egy organikus, fából készült tetszetős építmény, amelyet a Bükk kapujaként ismertek az emberek. Az épületen azonban egyre inkább nyompot hagyott az idő vasfoga, egyre leharcoltabb állapotba jutott. A Bükki Nemzeti Park, mint az építmény kezelője már nem látta javíthatónak az épületet. 

Mint mondják, a Szeleta Park Látogatóközpont tervezésekor meghatározó volt, hogy az organikus kapuépítmény előtt tisztelegve az alapokat és a lábazati szintet az elképzelt beruházás megőrizze. Ez azt jelenti, hogy az építmény sorsa jó ideje megpecsételődött. Annak ellenére, hogy miskolci lokálpatrióták arra készítettek terveket: újjá lehessen építeni az organikus komplexumot, amely – meglátásuk szerint – jól kiegészítené a mögötte lévő látogatóközpontot. Valódi szándék és pénz azonban nem volt a tervekhez társítva. 

A Bükk kapuját már hónapokkal ezelőtt is a lélek tartotta össze. Elkezdték bontani, mert félő volt, hogy összeomlik magától. Mára már csak azok a vázhoz tartozó részek láthatók. Csak nagyon kevés idő kérdése és eltűnik végleg a faépítmény. Csak - ahogy ígérték, a kőből és betonból álló alapok maradnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában