Jegyzet

2023.01.20. 07:05

Jogos lenne?

Ujlaki Attila

Ujlaki Attila

A reggeli csúcsban való jegyellenőrzéseknek van emberi és jogi oldala. Az emberi megközelítés az, hogy nem célszerű olyan időszakban ellenőrizni, amikor csúcsforgalom van, mert ezzel óhatatlanul is okozhatnak az ellenőrök fennakadásokat. De az esetek azt igazolják, hogy az ellenőrzésnek van létjogosultsága és preventív jellege is.

A jog oldaláról nézve azonban fontos leszögezni, hogy az adott közlekedési vállalat, akkor, amikor és úgy ellenőriz, ahogy szeretne. Az érdekes felvetés, hogy indíthat-e valaki kártérítési pert, ha a késés miatt veszíti el a munkáját. A válasz egyszerű: bárki indíthat, bármilyen ügyben kártérítési pert, az viszont más kérdés, hogy befogadja-e a területileg illetékes bíróság, illetve, ha igen, akkor megnyeri-e az illető. Szerintem nem lehet ilyennel kártérítési pert nyerni, mert azért elég nehézkes a bizonyítási eljárásban azt alátámasztani, hogy az ellenőr miatt késett el a munkahelyéről a tömegközlekedést igénybe vevő. Marad a régi mondás, miszerint jobb öt perccet várni, mint egy percet késni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában