Sokat bír!

2023.01.11. 17:00

Hokibotcsoda Csíkszeredában

A felvétel nem a számítógépes beavatkozás szüleményeként jött létre.

KT

A napokban Erdélyben és Székelyföldön portyázott a DVTK Jegesmedvék Erste Ligában szereplő jégkorongcsapata, melynek tagja a sokszoros válogatott Szirányi Bence – akiről Csíkszeredában szinte hihetetlen fotót készítettek.

Szirányi Bence és a görbe hokibot 
Fotós: DVTK

Rendkívül rugalmas

– Az ütőm tényleg így meggörbült, a felvétel nem a számítógépes beavatkozás szüleménye – válaszolta érdeklődésünkre a gólerős hátvéd, majd hozzátette: – Különböző flexibilitású botok vannak: ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy hány kilogramm terhelést bír ki, mielőtt eltörik. Az én botjaim teljes hosszúságukban 95 flexesek, de van bennük pici hosszabbítás, így a mutató lejjebb ugrik és 90-nél áll meg. Angol kifejezéssel élve: 90-95 poundot megközelítő nyomás kell ahhoz, hogy meghajoljon a képen látható bot. A hoki nélkülözhetetlen kellékét – amely a Bauer márkanevet viseli és jellemzően Kínában gyártják – már mintegy húsz esztendeje rendkívül rugalmas kompozit anyagokból készítik, tehát elég régen kiváltották az egyébként nagy keménységű fákat.
Arra a kérdésre, hogy hány botot tör darabokra egy idényben, Szirányi Bence így felelt:
– Úgy huszonkettő és huszonhét között áll meg ez a szám, vagyis messze vagyok attól, hogy elhanyagolhatónak nevezzem az általam előállított selejtet. 

Jó tudni

A kompozitanyagok – röviden kompozitok, vagy társított anyagok – olyan összetételűek, amelyek két, vagy több különböző szerkezetű és makro-, mikro-, továbbá nanoméretekben elkülönülő anyagkombinációkból épülnek fel a hasznos tulajdonságok kiemelése és a káros tulajdonságok csökkentése céljából. A kompozitok alapanyaga az úgynevezett erősítő fázis segítségével ér el jobb tulajdonságokat. Az alapanyagot mátrixnak, a többi elemet pedig második, vagy erősítő fázisnak is hívják. A kompozitok bármilyen két anyag (fém, kerámia, polimer) kombinációjaként állíthatók elő és az alapanyagot számtalan morfológiájú második fázissal – rövid vagy hosszú szálakkal és részecskékkel – erősíthetik.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában