Bizonytalanság

2023.01.06. 17:30

Az igazgatóság kezében a Miskolctapolca Barlangfürdő sora

Vasárnap bezárt és karbantartás miatt január végéig zárva is marad az itthon és külföldön is közkedvelt fürdő.

Szaniszló Bálint

Fotó: Ádám János

Miskolc polgármestere a Miskolctapolca Barlangfürdő bejárata előtt jelentette be, hogy az október végén újranyitott fürdő január 8-án mindenképpen bezárt, hogy elvégezhessék benne az ilyenkor szokásos éves karbantartási munkálatokat. Ez a hónap végéig mindenképpen eltart. Addig kell kitalálni azt, hogy milyen módon biztosítható a komplexum további működtetése.  

A zárásról döntöttek 

Mint ismeretes, október 3-án jelentette be a város, hogy a Miskolc Holding Zrt. Igazgatóságának gazdasági alapú döntése értelmében – a megnövekedett energiárak miatt – bezárják a Miskolci Fürdők Kft. által üzemeltetett Selyemréti Strandfürdőt és az Ellipsum Élményfürdőt. Őket egy hét ráhagyással, október 10-én követte a Miskolctapolca Barlangfürdő. Utóbbi bezárása kiverte a biztosítékot a tapolcai szállásadók és vendéglátók körében. Az újranyitás lehetőségéről, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közbenjárásával tárgyalásokat kezdett a városvezetés az érintett helyi vállalkozókkal. A megállapodás az volt, hogy a Barlangfürdő január 8-ig történő működtetéshez szükséges mintegy 60 millió forintot összeadják a felek.  

Mivel az energiaárak sűrűn változnak, ezért határozott úgy a város és a Miskolc Holding Zrt. vezetése, hogy három hónapos szakaszokban vizsgálja felül a működtetés feltételeit.  

Az első - január 8-ig tartó - etapban az önkormányzat a városvédelmi alapból mintegy 42 millió forinttal járult hozzá a Barlangfürdő üzemeltetéséhez. Az októberben született megegyezés alapján eldöntött 20-25 millió forint helyett a helyi vállalkozók kevesebb, mint 6 millió forinttal járultak hozzá, míg a kamarai ígéret eddig nem teljesült.

A számok nagy súllyal esnek latba 

Veres Pál jelezte, hogy a január 8-i leállás után a Miskolci Fürdők Kft. megkezdi az ilyenkor szokásos éves karbantartás végrehajtását a Barlangfürdőben. A munkák eltartanak a hónap végéig.  

Mindeközben a fürdőt üzemeltető Miskolci Fürdők Kft. azt a feladatot kapta, hogy a jelenleg ismert energaiárakkal dolgozzon ki egy a Barlangfürdőre vonatkozó üzleti tervet. Ennek ismeretében lehet dönteni arról, milyen módon üzemeltethető a Barlangfürdő. Az üzleti terv alapján a Miskolc Holding Zrt. igazgatósága a döntést a január 19-én esedékes ülésén hozza majd meg.  

„Az önkormányzat vezetése számára egyértelmű az a várospolitikai cél, hogy - amennyiben lehetséges - a karbantartás után nyisson ki újra a Barlangfürdő” – szögezte le a polgármester. Az önkormányzatnak az igazgatóság január 19-i döntése után még lesz lehetősége arra, hogy - amennyiben a nyitással kapcsolatban negatív döntés születik, saját eszközeit mozgósítva változtasson azon. Veres Pál a gáz árának alakulásában érzi a legnagyobb bizonytalanságot, hiszen az elengedhetetlen fontosságú a víz melegítéséhez. Egy esetleges áringadozás újabb terheket is jelenthet a működtető cég számára. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában