Teszt

2022.12.16. 21:00

Biztonságosak a burgonyák? Megmutatjuk!

A Szupermenta program legújabb tesztjében csomagolt burgonyákat vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, többek között csaknem 8000 laboratóriumi paraméter mérésével.

Ellenőrizték például a növényvédőszer-maradék és a nehézfémek esetleges jelenlétét, valamint sor került a penész és GMO vizsgálatra is. A teszt megnyugtató eredménnyel zárult, ugyanis mindent rendben találtak az ellenőrök.

A Nébih szakemberei szeptember elején 27 különböző – köztük 2 bio – csomagolt burgonyát gyűjtöttek be a kereskedelmi áruházláncok polcairól. Az 1 és 3 kg közötti kiszerelésű termékek közül, származásuk szerint, 13 magyar, 7 francia, 4 szlovák, 2 horvát és 1 osztrák volt. Felhasználásukat tekintve 6 „A”, azaz salátának való, 16 „B”, főzni való és 5 „C”, sütni való típusú burgonya szerepelt a tesztben.

A laboratóriumban sor került többek között a penész és GMO vizsgálatra, de a szakemberek ellenőrizték a növényvédőszer-maradék és a nehézfémek esetleges jelenlétét is, valamint megmérték a termékek keményítő- és fehérjetartalmát. Általánosságban elmondható, hogy a vizsgált burgonyák beltartalmi és élelmiszerbiztonsági jellemzői megfeleltek az előírásoknak.

A hatósági felügyelők a jelölésvizsgálat során ellenőrizték, hogy a kötelező elemek – például a fajtanév, vagy a felhasználást segítő főzési típus – szerepelnek-e és megfelelő formában a címkéken. E téren sem tártak fel hiányosságokat, mindent rendben találtak.

A kedveltségi vizsgálaton szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket. Értékelésük alapján a sorrend a következőképpen alakult:

„A” típusú, azaz salátának való burgonyák:

Sissi, sárga, Étkezési burgonya, salátának való (Tesco finest)

Cherie, piros, Salátaburgonya (Príma)

Cherie, piros, Golden Burg Burgonya salátákhoz (Spar)

„B” típusú, azaz főzni való burgonyák:

Red Fantasy, piros, Bio Organic Burgonya (Lidl Piac)

Ditta, sárga, Bio étkezési burgonya (Aldi)

Red Fantasy, piros, Golden Burg Burgonya, főzni való (Penny)

„C” típusú, azaz sütni való burgonyák:

Megan, sárga, Étkezési burgonya, sütni való (Tesco)

Wega, sárga, Golden Burg Burgonya sütéshez (Spar)

Belami, sárga, Burgonya, sütni való (Lidl Piac)

További információk, érdekességek és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők, a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán.

 

 

Címkék#burgonya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában