Mezőgazdaság

2022.12.30. 18:30

Az új év is tavasziasan indul megyénkben

Nem ártana a hótakaró, de a szakember szerint az őszi vetések jellemzően jobb állapotban vannak, mint tavaly ilyenkor.

illusztráció / Shutterstock

Fotó: Valentin Valkov

Tartósnak ígérkezik az erős nyugatias áramlás hazánk fölött, amivel a jövő hét közepéig továbbra is enyhe léghullámok érkeznek fölénk. A túlságosan enyhe idő nem kedvező a növényeknek, de a kártevők és kórokozók sem ritkulnak így. Csapadék bőven hullott az év utolsó négy hónapjában, a talaj nedvességgel való feltöltődése nagyon jól halad - írja legfrisseb agrometeorológiai elemzésében az OMSZ.

Nem tesz jót a tartósan enyhe idő

A hőmérséklet már karácsonyra jelentősen emelkedett.

- A hótakaró nem ártana, de egyébként a megyében is jó állapotban vannak a vetések, a talaj telítettsége megfelelő - mondta el Taskó József a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. Most a gazdák a jövő évet tervezgetik, hogy az új, központi agrárstratégia lehetőségeit hogyan tudják a saját adottságaiknak megfelelően, a legoptimálisabban alkalmazni - tette hozzá.

Általánosságban elmondható, hogy az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, vízborítás vetésekben csak kisebb foltokban fordul elő. A tartósan enyhe idő azonban nem tesz jót a növényeknek, megzavarja a vegetációs ciklust, ráadásul hideg hiányában a kártevők és kórokozók sem ritkulnak. A talaj nedvességtartalma magas, egyre mélyebben ázik meg a talaj. Most sokkal jobban állunk ebből a szempontból, mint tavaly ilyenkor, ami biztató a jövő évi termés szempontjából.
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában