Advent

2022.12.11. 09:00

A Megváltó eljövetelét készíti elő

A hagyomány szerint evangélikus találmány az adventi koszorú.

Detzky Anna

Fotó: Maren Winter

A karácsonyt megelőző adventi időszak minden keresztény felekezetben fontos. Ilyenkor a Messiás érkezésére készülődnek a hívek és az egyházi közösségek. Az advent elengedhetetlen kelléke a koszorú és a gyertyagyújtás a négy ünnepi vasárnapon.

Kocsikerékből lett koszorú

A hagyomány szerint Johann Hinrich Wichern (1808–1881) evangélikus lelkész készítette az első adventi koszorút 1839-ben egy kocsikerékből, húsz piros, a vasárnapokra pedig négy fehér gyertyából – írja az evangelikus.hu. – Az eredeti adventi koszorún tehát még adventnek mind a 24 napjára jutott egy-egy gyertya. Az általa alapított hamburgi gyermekotthon lakóit lepte meg ezzel az adventi kalendáriumhoz hasonló kedvességgel. Az ötletet édesapjától merítette, aki egy időben kocsisként dolgozott.

Isten örök szeretetére utal

– Az adventet már a 4. századtól megünnepli a keresztény egyház. Az elnevezése az adventus domini latin kifejezésből rövidült le, amely az Úr eljövetelét jelenti. Bár a keresztények folyamatos adventben élnek, hiszen az év minden napján Krisztus eljövetelét várják. Azonban a karácsony előtti időszak különösen erre fókuszál – mondta Sándor Frigyes evangélikus lelkész. – VII. Gergely pápa (1020-1085) volt az, aki meghatározta, hogy az advent négy vasárnapból álljon és az egyházi esztendő kezdetét jelölje. Az adventi koszorú hagyománya azonban csak jóval később, a 19. században terjedt el. A kör alakú koszorú Isten örök szeretetének és hűségének a szimbóluma. Eredetileg fenyőágból készült, ami örökzöld és szintén ezt jelképezi. Körkörös formája a visszatérő egyházi esztendőre is utal. Hosszú idő alatt alakult csak ki, hogy a 24 gyertyás koszorúból, négy gyertyás változat lett. Az első két gyertya eredeti színe a bűnbánat jelképeként lila, a harmadik az öröm jeleként rózsaszín és a negyedik ismét lila színű. A protestánsoknál a gyertyák színe lehet fehér, arany, vagy piros színű is.

Böjti idő gyertyákkal

Az adventi koszorú szimbolikája segít ebben a bűnbánati időszakban ráhangolódni a karácsonyra.

– A gyertyák jelentése sorrendben a következő: hit, remény, öröm és szeretet. A hit gyertyáját gyújtjuk meg az első adventi vasárnapon. Ez ahhoz kapcsolódik, hogy Isten már az Édenkertben megígérte Ádámnak és Évának, hogy eljön majd a Fia, aki legyőzi a sátán munkáját. Ezt szokták protoevangéliumnak is mondani, vagy az első jó hírnek a bűnbe esett ember felé. A második adventi vasárnapon a remény gyertyája gyullad meg, amely Izrael népéhez és a pusztai vándorláshoz kapcsolódik. A zsidó nép kapta azt az ígéretet ebben az időben, hogy közülük fog kikerülni a Megváltó. A harmadik az öröm gyertyája Szűz Máriára utal, aki által Jézus megszületett. A negyedik gyertya Keresztelő Jánost testesíti meg, aki Krisztus útját készítette elő azáltal, hogy bűnbánatra intett. Emellett megmutatta a Mindenható szeretetét: Jézust az Isten bárányának nevezte, aki belépett a világba és meghirdette az Úr kedves esztendejét. A jelenlegi nehéz időszakban a hívők feladata is az, hogy legyenek Isten emberei és legyenek emberségesek. Az advent böjti időszak, amikor jól tesszük, ha igyekszünk elcsendesedni, félrevonulni és a Teremtővel időzni – javasolta a lelkész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában