Emléktáblát avattak

2022.11.04. 13:13

Megkoronázták Zsófiát a kilátók királynőjét

Emléktáblát avattak az Év kilátója és az Év Turistaháza tiszteletére Lillafüred fölött és Fehérkőlápán.

Sikerei miatt ebben az évben Lillafüred lett az aktív turizmus fővárosa. Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) idén harmadik alkalommal hirdette meg az Év Kilátója és az Év Turistaháza pályázatát, amelyen a lakosság által beküldött magyarországi kilátókra és turisztikai szálláshelyekre lehetett szavazni. A felhívás elsődleges küldetése, hogy a kirándulás szerelmesei megismerjék hazánk legszebb turisztikai célpontjait és erdei szálláshelyeit. Mivel az elmúlt években száznál is több turistaház újult meg a Téry Ödön Turistaház-fejlesztési Programnak köszönhetően, illetve a kilátókat is nagy számban rekonstruálták, így nem volt könnyű dolguk a szavazóknak. 

Kimagasló eredménnyel 

A voksolást óriási érdeklődés övezte, ugyanis idén mindkét kategória nyertese többször annyi szavazatot kapott, mint a tavalyi nyertes. Végül nemes versengés mellett 7800 szavazattal a Zsófia-kilátó lett az Év Kilátója, a Fehérkőlápa Turistaház pedig 2904 szavazattal hódította el az Év Turistaháza címet.

Fotós: Ádám János
Fotós: Ádám János

Ez a miskolci lakosság lokálpatriotizmusa mellett a helyek tényleges népszerűségének is köszönhető. A kimagasló eredmények elismeréseként november 4-én, péntek délelőtt mindkét helyen sajtótájékoztató keretében emléktáblát avattak. Mind a két helyszínen köszöntőt mondott Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős államtitkár, dr. Kiss János, országgyűlési képviselő és Veres Pál, Miskolc polgármestere. A Zsófia-kilátót méltatta még Bózsó Gyula, az Északerdő Zrt. műszaki osztályának vezetője. A Fehérkőlápa Turistaháznál pedig Böde Andrea, a turistaház vezetőhelyettese Tóth István vezető szavait tolmácsolta. A felszólalókat Petényi Mirkó, az AÖFK igazgatója konferálta fel.

Részletek később.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában