Felvételi

2022.11.07. 17:30

Már mindent tudni a középiskolai felvételiről

December 2-áig kell jelentkezniük a diákoknak a központi írásbeli felvételire.

HE

303888209

Az elmúlt napokban minden középiskola nyilvánosságra hozta felvételi tájékoztatóját, amelyből többek között az is kiderül, hogy kötelezővé teszik-e a központi felvételi vizsga megírását vagy sem. A diákok és a szülők azt is megtudhatják, hogy a gimnáziumok, a technikumok, a szakgimnázium és a szakképző iskolák milyen osztályokat indítanak a következő tanévben, milyenek lesznek a pontszámítási szabályaik, és hogy kérnek-e valamiféle felvételi vizsgát a jelentkezőktől. 

Az Oktatási Hivatal november 16-áig nyilvánosságra hoz egy országos listát is a vizsgát megszervező középiskolákról. A központi írásbeli vizsgára december 2-áig egyénileg lehet jelentkezni, közvetlenül abban a középiskolában, ahol a diák szeretné megírni a feladatlapokat. Az ország bármelyik, írásbelit megszervező iskolájában lehet vizsgázni, függetlenül attól, hogy később jelentkezik-e majd az adott intézménybe a felvételiző. Fontos tudni, hogy a központi felvételi vizsgára jelentkezés nem azonos a középfokú iskolába jelentkezéssel. Utóbbi majd 2023 februárjában lesz aktuális, másfajta jelentkezési lapon. 

Azonos időpontban 

A központi írásbeli vizsgát 2023. január 21-én tartják a középiskolák, országszerte azonos időpontban. Jövőre is lesz pótnap azoknak, akik igazoltan nem tudtak elmenni az írásbelire. 

Az írásbelire jelentkezhetnek a 6 évfolyamos gimnáziumba jelentkezők, a 8 évfolyamos gimnáziumba jelentkezők, a középfokú iskola 9. évfolyamára készülők, valamint az Arany János Tehetséggondozó Programba pályázók. 

 

Érdemes figyelni arra is, hogy egy tanuló csak egy intézménybe jelentkezhet központi írásbeli vizsgára, vagyis a központi írásbeli vizsgát mindkét tárgyból (magyar nyelv és matematika) ugyanabban az intézményben kell megírnia. A pótló írásbeli vizsgát is csak az az intézmény szervezheti meg a tanuló számára, amelyikbe a központi írásbeli vizsgára jelentkezett. Az Arany János Tehetséggondozó Programra pályázatot benyújtóknak az első helyen megjelölt középiskolában kell teljesíteni a központi írásbeli vizsgát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában